open-navfaktor-logo
search
Maestro
Izložba Safeta Zeca u Sloveniji: Želim doprinijeti rušenju nepodnošljive zavjese ravnodušnosti
Do sada najveća samostalna izložba maestra Safeta Zeca u Sloveniji bit će otvorena 9. juna u dva grada – Piranu i Portorožu.
02.06.2021. u 08:21
get url
text

Na devet lokacija, građani i posjetioci, imat će priliku vidjeti djela iz njegova dva ciklusa – "Exodus" i "Zagrljaji", koja svjedoče o rastancima, inspirisana ratnim dešavanjima kojima je i sam svjedočio.

- Želim da moja umjetnost doprinese jačanju nužne moralne obnove, koja može srušiti ovu nepodnošljivu zavjesu ravnodušnosti – kazao je Zec povodom izložbe.

Pojašnjava da će izložba, koja je do sada izlagana na nekoliko lokacija u Italiji i BiH, u Piranu i Portorožu biti izložena u bibliotekama, pozorištima, crkvama, kapelama, ali i bivše magacinu soli gdje će biti dio ciklusa "Exodus".

- Oni su željeli tu izložbu da prenesu mnogo ranije, ali pandemija je to stalno odlagala. Onda su rekli da će postaviti izložbu, pa kada dođe bolje vrijeme da spremna dočeka publiku. Tako će 9. juna biti zvanično otvorenje. Izložba će biti otvorena do jeseni, dakle cijelu turističku sezonu. Oni su to vrlo lijepo najavili, publikovali po cijeloj Sloveniji, jubmo plakati se nalaze čak i u Ljubljani, i to je vrlo lijepo. Vrlo sam zadovoljan kako su sve organizovali – ističe maestro.

U okviru izložbe planiran je i bogat popratni program, a uključivat će posebna razgledavanja izložbe, muzičke i pozorišne aktivnosti, predavanja Instituta mira, filozofska predavanja i okrugle stolove.

Organizatori, koji izložbu najavljuju kao glavni kulturni događaj u Sloveniji, objavili su i cjenovnik za posjetioce, tako ulaznica za svih devet lokacija košta 8 eura, za pojedina mjesta 3 eura, dok je grupna cijena ulaznice 5 eura. Za djecu do 12 godina je besplatno, a besplatan je i ulaz u crkve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.