open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Izložba Safeta Zeca najposjećeniji događaj u historiji Historijskog muzeja
Nakon više od šest mjeseci, izložba "Zagrljaji" Safeta Zeca, koja je povodom Dana državnosti BiH – 25. novembra, otvorena u Historijskom muzeju BiH, zatvara se 15. juna, a večeras, građani Sarajeva, imali su priliku razgovarati sa autorom, i podijeliti utiske o djelima koja su već ranije oduševila italijansku javnost. 
12.06.2020. u 18:51
get url
text

 - Jedan od razloga okupljanja ovdje je javna zahvala Safetu jer smo mogli uživati u ovako divnoj izložbi, koja je najposjećenija izložba u historiji muzeja- istakla je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH. 

Safet Zec naglasio je da je svojim djelima, koja svjedoče o rastancima, inspirisana ratnim dešavanjima kojima je i sam svjedočio, želio poručiti da se takvo nešto više ne smije ponoviti. Najavio je i izložbu "Exodus" koja će biti otvorena u Memorijalnom centru povodom godišnjice genocida Srebrenici. 

Podsjetimo, ciklus "Zagrljaji"  jednog od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika, koji govori o ljudima razdvojenim ratom, stigao je u Sarajevo nakon što je šest mjeseci bio izložen u crkvi Santa Maria della Pieta u Veneciji.

Umjetnik se ovom tematikom bavi još od ratnih 90-ih, a opus je kompletirao slikom sarajevskih "Romea i Julije", Boška Brkića i Admire Ismić, čija je fotografija iz 1993. godine, kako su na sarajevskom mostu Vrbanja zagrljeni otišli u smrt, potresla čitav svijet.

Safeta Zeca, dobitnika Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, čija su djela izložena u značajnim galerijama i muzejima širom svijeta, kritika je 1970-ih nazvala glavnim predstavnikom poetskog realizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.