open-navfaktor-logo
search
Novi Grad
Izložba "Moj bijeg u slobodu" otvorena u Centru za kulturu na Dobrinji
U okviru saradnje Općine Novi Grad Sarajevo i JU Muzej "Alija Izetbegović" u Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića predstavljena je izložba likovnih djela pod nazivom "Moj bijeg u slobodu", povodom obilježavanja 17. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. 
20.10.2020. u 10:32
get url
text
Alija Izetbegović

Muzej "Alija Izetbegović" tradicionalno organizuje već sedam godina zaredom u Počitelju u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika BiH.

- Ovo je u svega nekoliko mjeseci druga izložba koju zajednički radimo sa Općinom Novi Grad. Nakon veoma uspješne izložbe "Alija Izetbegović između Istoka i Zapada", ovaj put izlažemo dio djela sa likovne kolonije posvećene Aliji Izetbegoviću. Kontinuirano radimo kako bi afirmirali i reafirmirali lik i djelo prvog predsjednika Alije Izetbegovića - kazao je Admir Lisica, naučno-istraživački saradnik JU Muzej "Alija Izetbegović".

Na likovnoj koloniji učestvuju umjetnici različitih generacija i likovnih iskaza, a posjetitelji Vile Hadžihalilovića imat će priliku pogledati 20 izloženih slika. Na platnima se mogu vidjeti Izetbegovićevi portreti, pejsaži, ali i bolni dodiri s ratom i živim iskustvom patnje iz vremena agresije na državu BiH i herojske bh. borbe za slobodu.

Izložba se može pogledati radnim danima od 10 do 16 sati, do 29. oktobra 2020. godine, u Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.