open-navfaktor-logo
search
Godišnjica genocida
Izložba "Exodus" Safeta Zeca 7. jula u Srebrenici
Slikarski opus "Exodus" priznatog bh. slikara i grafičara Safeta Zeca, zahvaljujući saradnji sa Gradom Sarajevo i Memorijalnim centrom Srebrenica, u sklopu obilježavanja 25. godišnjice genocida od 7. jula će biti izložen u Potočarima, prenosi Anadolu Agency (AA).
03.07.2020. u 18:08
get url
text

Zec je na opusu radio posljednjih 20 godina inspirisan pijetetom prema ljudskim tragedijama, tragedijom u Srebrenici, tragičnom ljubavnom sagom Sarajlija Boška i Admire i odlaskom i bježanjem s fokusom na djecu.

- Nalazim se u vrlo, da ne kažem teškoj situaciji, zapravo položio sam mnoge ispite, misleći naravno na moje djelo i izložbe, koje sam priređivao. Ovo je jedan poseban momenat, za mene jedinstven. Prvi put je to ispit kojem sam prišao sa zebnjom i s rezervom i naravno s, ne sa sumnjom, ali očekujem da i sam vidim kako će to izgledati, kako će se to tamo staviti, jer jedno su galeriji, a drugo su muzeji. Ovo je jedan užasan prostor, na jednom užasnom mjestu, tako da zapravo drago mi je da su ljudi na neki način imali uvjerenje i povjerenje da će to moje djelo na neki način da u najmanju ruku da ne smeta, da će zapravo tu naći svoj nekakav smiraj. Da će u najmanju ruku harmonizirati s tom užasnom boli i tragedijom koja se tu dogodila- kazao je Zec i dodao da je opus radio godinama iz svoje ljudske i umjetničke potrebe:

"To djelo će sigurno ići dalje i biće pokazivano, ali ovo će biti zaista jedinstveno. Prvi put i posljednji da se nalazi na jednom mjestu zločina".

Sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka izrazio je zahvalnost Zecu, ali i Emiru Suljagiću, direktoru Memorijalnog centra Srebrenica s kojim je Grad Sarajevo uspostavio saradnju.

- Kada smo bili na zatvaranju "Exodusa" u Veneciji prije nekoliko godina ja sam bio siguran i uvjeren da će taj opus, ta izložba doći u BiH, doći u Sarajevo, doći u Srebrenicu- kazao je Skaka i nastavio:
"Sama Srebrenica, Potočari, Memorijalni centar je mjesto gdje suština ima nema drugi oblik."

{$galerijaFotografija}

Suljagić je prije svega naglasio kako je Srebrenica samo gravitacioni centar genocida počinjenog u BiH, na njenoj cijeloj teritoriji protiv jednog njenog naroda i protiv svih onih koji su tu zemlju u tom trenutku smatrali svojom domovinom.

- Nama je bilo suđeno, Memorijalnom centru i ovoj temi da ostane irelevantna lokalna tema. S autorom, sa slikarom poput Zeca, ono što smo mi željeli jeste da otvorimo vrata velikim afirmisanim bh. umjetnicima. Umjetnost će za manje od jedne generacije postati naš jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji saveznik. Bit će vrlo malo drugih izričaja. Naravno, uvijek će se neko time baviti na akademski način, na istraživački način, ali će umjetnost ostati naš saveznik zauvijek- istakao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

U Vijećnici je danas predstavljena i redovna poštanska marka, koju je Bh. pošta izdala u saradnji s Gradom Sarajevo i Memorijalnim centrom Srebrenica. Bh. slikar Zec je BH Pošti za izradu markice ustupio svoje djelo pod nazivom "Zagrljaj", a ona će biti puštena u promet 7. jula na dan otvaranja izložbe "Exodus" u Potočarima.

Opus "Exodus" bit će predstavljen 7. jula u bivšoj fabrici akumulatora u Srebrenici s početkom u 17 sati, kao zvanični dio programa obilježavanja 25. godišnjice genocida.

Projekt "Exodus": Slikarski opus Safeta Zeca od 7. jula u Potočarima, press, 03.07.2020
1 od 21
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.