Izložbu su sa slikarom Džekom Hodžićem otvorili načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i književnik i kustos izložbe Gradimir Gojer.

Predstavljena izložba je posvećena nekadašnjem arhitektonskom, likovnom, ali i graditeljsko-umjetničkom "čudogradu" uklesanom u hercegovačku hrid. "Crteži iz mape Počitelj" osim estetske imaju i dokumentarnu vrijednost i ukazuju na bestijalij ratne destrukcije i urbicida. Hodžić na poseban način, autentično, pravi kreaciju na potpuno devastiranoj umjetnini, koju pretvara u potpuno novo likovno djelo slojevitog značenja.

Sakupljajući ostatke umjetničkih radova, spaljenih, izgaženih i devastiranih objekata, Hodžić je izgradio umjetnički kompozit.

- Ovi radovi nastaju od 2000. godine do dana današnjeg. Vrijednost tih artefakata koje sam pronašao dok smo obnavljali Počitelj je dokumentaristička i estetska. Na izložbi se nalazi 26 uramljenih radova i još dodatna 4 rada koji govore o bestijalnosti rata - istaknuo je Hodžić i dodao da se svugdje u svijetu narod uništava uništavanjem kulture i pamćenja.

Izložba se može pogledati do 20. novembra.