open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Izlaznost veća nego na izborima 2014. godine
Do 15 sati na birališta izašlo 37,21 posto registrovanih glasača
07.10.2018. u 17:19
get url
text

{$galerijaFotografija}

Prema riječima predsjednika Centralne iznorne komisije BiH Branka Petrića, izlaznost na izbore do 15 sati iznosila je 37,21 posto, što je za 0,6 posto više u odnosu na opće izbore iz 2014. godine, za isti period.

- Na nivou FBiH izlaznost je bila 34,65 posto, u RS-u 41,81 posto, a u Brčko Distriktu 32,26 posto - dodao je Petrić.

Naveo je i neke od općina u kojima je izlaznost do 15 sati bila veća od 50 posto, kao što su Istočni Drvar, Ribnik, Banovići, Kupres u RS-u, Šekovići, Han Pijesak, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Trnovo, Kalinovik, Gacko, Ljubinje, Berkovići i Stolac.

Predsjednik CIK-a je napomenuo kako su u periodu od 11 do 15 sati zabilježena po četiri incidenta na biračkim mjestima u FBiH i RS-u. Od ovih osam incidenata, samo jedan je bio ozbiljniji, a dogodio se u Bijeljini. Zbog ovog incidenta izborni proces je prekinut na sat. U međuvremenu su Gradska izborna komisija i političke stranke zamijenili članove biračkog odbora na tom mjestu, odnosno stranačke posmatrače, nakon čega je glasanje nastavljeno.

On se osvrnuo i na pojavu stvaranja gužvi na biračkim mjestima, jer su se pojedini birači predugo zadržavali na mjestu za glasanje. Kazao je kako bi u tim slučajevima trebali da reaguju članovi biračkih odbora.

Komentarišući pojavu odustajanja pojedinih članova biračkih odbora u posljednjem trenutku kazao je kako će CIK razmotriti ove slučajeve i ako bude ustanovljeno da su pojedinci to radili svjesno kako bi opstruirali izborni proces, bit će izrečene sankcije.

Cik press 07.10.2018.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.