Nedjelja, 16.05.2021.

Izlaznost veća nego na izborima 2014. godine

Do 15 sati na birališta izašlo 37,21 posto registrovanih glasača

Prema riječima predsjednika Centralne iznorne komisije BiH Branka Petrića, izlaznost na izbore do 15 sati iznosila je 37,21 posto, što je za 0,6 posto više u odnosu na opće izbore iz 2014. godine, za isti period.

- Na nivou FBiH izlaznost je bila 34,65 posto, u RS-u 41,81 posto, a u Brčko Distriktu 32,26 posto - dodao je Petrić.

Naveo je i neke od općina u kojima je izlaznost do 15 sati bila veća od 50 posto, kao što su Istočni Drvar, Ribnik, Banovići, Kupres u RS-u, Šekovići, Han Pijesak, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Trnovo, Kalinovik, Gacko, Ljubinje, Berkovići i Stolac.

Predsjednik CIK-a je napomenuo kako su u periodu od 11 do 15 sati zabilježena po četiri incidenta na biračkim mjestima u FBiH i RS-u. Od ovih osam incidenata, samo jedan je bio ozbiljniji, a dogodio se u Bijeljini. Zbog ovog incidenta izborni proces je prekinut na sat. U međuvremenu su Gradska izborna komisija i političke stranke zamijenili članove biračkog odbora na tom mjestu, odnosno stranačke posmatrače, nakon čega je glasanje nastavljeno.

On se osvrnuo i na pojavu stvaranja gužvi na biračkim mjestima, jer su se pojedini birači predugo zadržavali na mjestu za glasanje. Kazao je kako bi u tim slučajevima trebali da reaguju članovi biračkih odbora.

Komentarišući pojavu odustajanja pojedinih članova biračkih odbora u posljednjem trenutku kazao je kako će CIK razmotriti ove slučajeve i ako bude ustanovljeno da su pojedinci to radili svjesno kako bi opstruirali izborni proces, bit će izrečene sankcije.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh