Izgradnja u završnoj fazi: Priprema se svečano otvorenje Trebevićke žičare

objavljeno: 23.01.2018. u 10:28

Radovi na izgradnji Trebevićke žičare teku prema planiranoj dinamici i sve je izvjesnije da će svečano otvorenje biti 6. aprila.

- Za sada nema nikakvih zastoja u radovima i zbog povoljnih vremenskih uvjeta građevinski radovi napreduju. Gradska uprava očekuje da će žičara biti svečano otvorena na vrijeme, u skladu sa zadatim rokovima. U toku je postavljanje sajle za žičaru između polazne i dolazne stanice. Sve radimo kako bi žičara počela sa radom 6. aprila - potvrdio je za Faktor gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Pri kraju je postavljanje sajle prečnika 46 milimetara u dužini oko 4,4 kilometra i sa sedam upredenih snopova.

Postavljanje 10 stubova je završeno. Stubovi su visoki dvadesetak metara, a svaki je težine nešto više od 13 tona.

Izgradnja Trebevićke žičare koštat će 15 miliona maraka, a prema procjenama godišnje će je koristiti pola miliona ljudi.

Nekadašnja žičara izgrađena je 1959. godine. Njen kapacitet je bio 400 putnika na sat. Žičara je potpuno uništena u ratu, a nakon mnogobrojnih najava i otkazivanja radovi na izgradnji nove sarajevske žičare počeli su u junu prošle godine, nakon deset godina od prvog obećanja o ponovnoj izgradnji žičare.

Trebevićka žičara će biti izgrađena na staroj prijeratnoj trasi, a plan je da ima 33 kabine u pet olimpijskih boja (plavoj, zelenoj, crvenoj, žutoj i crnoj). Put do Trebevića od polazne stanice bi trebalo da traje osam minuta.