open-navfaktor-logo
search
Ulaganje u obrazovanje
Izgradnja škole u sarajevskom naselju Stup mogla bi početi najesen
U sarajevskim naseljima Pofalići i Stup II postoje prioritetna potreba za izgradnjom škola, kaže ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.
04.03.2022. u 12:14
get url
text

Ministrica u razgovoru za Faktor kaže da naselje Pofalići ima jednu staru školsku zgradu u kojoj nije bilo ulaganja, a koja se nalazi i na trasi gradske saobraćajnice koja je u planu da se gradi.

- Stup II nema nikako školu, a radi se o rastućem naselju. Prije polaganja kamena temeljca treba pribaviti sve potrebne dozvole. To su sve faze, ali mislim da ćemo početi sa radovima najesen. U budžetu za ovu godinu osigurana su početna sredstva – kaže Hota-Muminović, te dodaje:

- Škola u Vogošći u Rosuljama uskoro će imati spremnu projektnu dokumentaciju, a onda krećemo u proces izdavanja dozvola. To su prioriteti. Kasnije će se određivati daljnji prioriteti kako se Kanton bude razvijao.

Ministrica je napomenula da ove godine započinju mnoge projekte dogradnje, rekonstrukcije i sanacije školskih objekata. Među njima su škole Aleksa Šantić, Avdo Smailović, Vladislav Skarić i druge.

Prema posljednjim podacima Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ukupan broj djece odnosno učenika u osnovnim školama na području KS u školskoj 2021/2022. godini je 37.858, dok srednje škole pohađa 14.560 učenika.

Ove brojke sadržane su u Informaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo o stanju inkluzivnog odgoja i obrazovanja sa prijedlogom mjera za unapređenje odgojno-obrazovnog rada sa djecom s teškoćama u predškolskim ustanovama, osnovnim, srednjim školama i centrima koja se razmatrala na posljednjoj tematskoj sjednici Skupštine KS.

Podsjećamo, prošle godine otvorena je i nova škola u sarajevskom naselju Šip koja je u ovoj školskoj godini primila prve učenike, a kapacitet je 500 učenika.  

Već duži niz godin aiščekuje se izgradnja škole na Stupu s obzirom na izgradnju velikog broja stambenih objekata bez prateće infrastrukture u vidu školskih objekata i javnih vrtića. Roditelji su primorani djecu upisivati na Ilidžu ili u škole u susjednoj općini Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.