open-navfaktor-logo
search
Oštećenje u zemljotresu
Izgradnja nove zgrade Doma zdravlja Bihać mogla bi početi u martu naredne godine
U martu 2023. godine mogla bi početi izgradnja novog objekta Doma zdravlja Bihać jer je postojeći u razornom zemljotresu, koji je prije dvije godine pogodio susjednu Republiku Hrvatsku, pretrpio ogromna oštećenja.
13.10.2022. u 22:26
get url
text
Dom zdravlja Bihać

Prema riječima Ademira Jusufagića, vršioca dužnosti direktora DZ Bihać, za gradnju je do sada osigurano šest miliona KM i već je izabran izvođač glavnog projekta.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja Bihać radi na svega 40 posto prostora, imaju i nedostatak porodičnih ljekara

Dom zdravlja Bihać opslužuje 60.000 građana.

- Rok za izradu glavnog građevinskog projekta je 90 dana, izabrana je firma iz Goražda koja je startala, ima već nekih 15 dana. Nakon 90 dana, predaje se zahtjev za izdavanje građevinske dozvole i trebali bismo je dobiti u roku od 30 dana. Kada se sve posloži, radovi na terenu bi mogli početi za pet mjeseci (mart).

Ispoštovali smo sve zakonske procedure. Na računu imamo šest miliona KM i taj se novac ne smije dirati, on je isključivo za gradnju nove zgrade. Imamo garanciju kantonalne vlade za ostatak novca - kazao nam je Jusufagić.

Dodaje da se kod raspisivanja javnog poziva za izvođača mora imati zaokružena finansijska konstrukcija.

- Ako je to 10,1 milion KM, morate imati i deset posto više novca od te svote - kazao nam je.

Po završetku renoviranja bloka D u postojećoj zgradi, uselile su se službe koje su morale biti iseljene nakon oštećenja koje je uzrokovao zemljotres.

- Sada smo svi u zgradi. Nemamo ništa izvan zgrade, s tim da je u željezničkoj ambulanti i dalje stomatološka služba jer to je velika služba i i tamo će raditi dok se ne izgradi nova zgrada. Što se tiče postojećih oštećenja od zemljotresa, stanje miruje.

U zemljotresu je krov oštećen pa kada je veća kiša, imamo probleme sa curenjem vode, ali u hodu to saniramo. Mi kao usposlenici Boga molimo da se što prije napravi nova zgrada, da se ovo sve riješi - rekao nam je Jusufagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.