Izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo: Delegacija iz Turske dolazi u Srbiju

objavljeno: 02.02.2018. u 15:38

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i insfrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic saglasili su se danas da je izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo vrlo važan projekat i da će sljedeće sedmice biti formirana zajednička radna grupa za taj projekat, prenosi Anadolu agency.

Kako je saopćeno iz resornog ministarstva, ambasador je najavio da će iduće sedmice Srbiju posjetiti tehnička delegacija iz Turske, koja će se upoznati sa stanjem projektne dokumentacije za budući autoput Beograd - Sarajevo i obići obje rute te saobraćajnice, kako bi se moglo krenuti dalje u realizaciji projekta.

Na to je Mihajlović rekla da je Srbija spremna da gradi dvije trase puta, jednu dužine oko 60 kilometara od Požege do Kotromana, koja se nastavlja na postojeću trasu Koridora 11, i drugu, dužine 21 kilometar, koja će spojiti Sremsku Mitrovicu sa Bijeljinom.

Ona je ocijenila da je važno da Srbija, Bosna i Hercegovina i Turska sve vrijeme rade zajedno na realizaciji tog važnog regionalnog projekta, a prvi korak je kompletiranje projektne dokumentacije, poslije čega slijede razgovori o načinu finansiranja radova.