open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Izgradnja 200 parking mjesta u naselju Dobrinja
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je sa Šukrijom Melezovićem, direktorom građevinske firme Grakop ugovor o izvođenju radova na sanaciji i proširivanju servisnih saobraćajnica i parkinga na širem prostoru naselja Dobrinja.
02.10.2020. u 17:56
get url
text
Naselje Dobrinja

Vrijednost projekta kojim se reorganizira unutrašnji saobraćaj u naselju Dobrinja iznosi 900.000 maraka. U sklopu projekta radit će se sanacija i proširivanje servisnih saobraćajnica i postojećih parkinga čime će bit osigurano oko 200 novih parking mjesta u naselju Dobrinja. Time će se osigurati dodatni prostor za parkiranje vozila koja se sada parkiraju u pješačkoj zoni na Bulevaru branilaca Dobrinje. Radovi koji će biti realizirani kroz ovaj ugovor podrazumijevaju jednu vrstu reorganizacije i uređenja unutrašnjeg saobraćaja u Dobrinji.

- Potpisivanjem današnjeg ugovora počinjemo sa realizacijom jednog važnog projekta kada je u pitanju saobraćaj unutar naselja Dobrinja i mirovanju. Ono što je važno je da će se realizacijom ovog projekta centralna zona Dobrinje, odnosno Bulevar branilaca Dobrinje, pretvoriti u pješačku zonu. Sada imamo jedan dio prostora koji je pješačka zona, dok je drugi dio rezervisan za saobraćaj motornih vozila u jednom pravcu i parkiranje motornih vozila u jednoj od dvije saobraćajne trake. Naša ideja je da se taj prostor u potpunosti zatvori za saobraćaj vozila, izuzev u jutarnjim satima za potrebu dostave u radnje koje se tamo nalaze i vozila hitne pomoći i vatrogasaca. Sva ostala vozila će biti usmjerena na drugu stranu - pojasnio je načelnik Semir Efendić

U tom dijelu sada se nalazi između 120 i 150 automobila, koja se uglavnom ne parkiraju pravilno, tako da je bilo neophodno riješiti pitanje njihovog parkiranja nakon što bude za saobraćaj zatvoren Bulevar branilaca Dobrinje. Uredit će se i jedan dio saobraćajnica koje se sada koriste za saobraćaj vozila, iako su bile planirane kao protivpožarni putevi, tako da će se one moći koristiti za saobraćaj vozila, dok će ostali dio biti zatvoreni za kretanje ili parkiranje vozila. Također, duž cijelog šetališta na Dobrinji bit će postavljeni stubići, kako bi se i fizički onemogućio ulazak automobile na bulevar.

U zadnjih osam godina rast broja registrovanih automobile u općini Novi Grad bio je enorman. Otprilike 1.000 novih vozila je u jednoj godini registrovano u našoj općini. Za osam godina blizu 10.000 novih automobila i evidentan je problem sa saobraćajem u mirovanju koji se mora rješavati kroz ovakve i slične projekte, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

Također, veliki problem predstavljaju i neiskorištene garaže kojima upravlja KJKP Rad na Dobrinji i u Saraj-Polju, gdje je više od 1.000 parking mjesta na gornjim plohama neiskorišteno, a koje treba staviti u punu funkciju.

Direktor Melezović je podsjetio da je firma Grakop prisutna u Kantonu Sarajevo u svim općinama, da je uradila dosta posla za Novi Grad, tako da će i u ovom projektu biti ispoštovani svi zahtjevi, kako bi građani dobili što bolje uslove za življenje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.