open-navfaktor-logo
search
CANE CORSO
Izgledaju opasno, ali su u suštini prave bebe
   Cane Corso je talijanska pasmina koju je službeno priznao upravni savjet udruženja ENCI 20. siječnja 1994. Po starim zapisima ovu pasminu vežemo za jug Italije (pokrajina Puglia), odakle se zajedno s rimskim legijama nastanjuje u cijelome Rimskom carstvu
21.09.2018. u 18:50
get url
text
CANE CORSO

U doba Rimskog carstva služio je višestruko - legionari su ga vodili sa sobom u borbe, čuvao je patricijske kuće i vile, borio se u gladijatorskim arenama, služio je i kao lovni pas.

Padom carstva Cane corso gubi namjenu borbenog psa, ali mu ostaje čuvanje posjeda, poljoprivrednih imanja, zaštite osoba i lov. Građa mu je srednja do velika.

Robusan je i jak, ali usprkos tome elegantan i izuzetno pokretljiv. Krasi ga vrlo stabilan karakter. On je pas koji prepoznaje namjere njemu strane osobe, pa se tako i odnosi prema istoj.

Njegova ljubav, privrženost, a osobito odanost prema svim članovima porodice bez obzira na dob i spol, ide do granica posesivnosti.

Uvijek je spreman na igru i druženje, pun je energije i samopouzdanja, a ponašanjem je vrlo sličan djetetu. Inteligentan, aktivan, ravnodušan, on je čuvar bez premca. Privržen je vlasniku, nježan prema djeci i porodici, a ako je potrebno, postaje strašan i hrabar zaštitnik osoba, kuće i posjeda.

Voli biti uključen u sve porodične aktivnosti, podnosi sve vremenske uvjete, ali neće podnijeti odvojenost od porodice i zajedničkih aktivnosti. Nikada neće odlutati od kuće i uvijek je u blizini vlasnika.

Nepovjerljiv je prema nepoznatima, ali isto tako zna napraviti razliku između prijatelja i neprijatelja. On se podjednako dobro snalazi i u dvorištu i u stanu. Prema psima istoga spola pokazuje dominaciju, ali isto tako suživot s drugim životinjama prihvaća kao normalno.

Budući vlasnici moraju znati da to nije pas kojeg se može ostavljati samog da, naprimjer, čuva kuću. Riječ je o pasmini koja voli uvijek biti uz svog vlasnika.

U rukama odgovornih vlasnika, koji će psa na vrijeme socijalizirati i upoznati s različitim životnim situacijama u urbanim sredinama te mu svaki dan priuštiti dovoljno treninga da zadovolji svoje fizičke potrebe, ovaj na prvi pogled opasan pas postat će maza uvijek spremna na igru s djecom, odraslima, psima, ali i drugim životinjama te vaš najbolji prijatelj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.