open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
"Izgleda da trebamo moliti kandidatkinju da se prihvati ministarske fotelje"
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj redovnoj sjednici koja je u toku razmatra imenovanje Aleksandre Nikolić za novu ministricu za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo. 
22.10.2021. u 10:41
get url
text

Opozicione stranke u Skupštini Kantona Sarajevo nisu bile zadovoljne na koji način je premijer KS Edin Forto predstavio buduću ministricu.

Kako je istakao Forto, nova ministrica će raditi na Zakonu o visokom obrazovanju, Zakonu o naučnoistraživačkoj djelatnosti te na integraciji Univerziteta u Sarajevu.

- Način na koji danas predstavljamo novu ministricu veoma je štur. Sam način koji dovodi do imenovanja nove ministrice je, kako bi rekli pčelari - puno zuji, a malo meda daje. Osnovni argument da je ona prevažna i kako je napustila zonu komfora pa izgleda da je trebamo moliti da se prihvati ministarske fotelje. Ipak, SDA će biti suzdržana prilikom glasanja za izbor nove ministrice - kazao je Mahir Dević.

Haris Zahiragić je istakao u diskusiji da je ovo četvrta ministrica u jednom mandatu Vlade KS.

- To što se uradilo u ovom resoru je katastrofalno. Moj savjet ministrici je da ne prihvati da političari rade njen posao. Želim da vjerujem da će ministrica zabraniti profesorima Univerziteta u Sarajevu da ne predaju na fakultetima na kojima se prodaju diplome - kazao je Zahiragić.

Segmedina Srna-Bajramović istakla je sposobnost kandidatkinje.

- Kada tema visokog obrazovanja uđe u Skupštinu, otvori sebi vrata Danteovog pakla. Ova tema mora biti nacionalni interes. Nesporno je bogatstvo biografije kandidatkinje na polju visokog obrazovanja - kazala je Srna-Bajramović te naglasila da će za Nikolić veliki izazov biti depolitizacija visokog obrazovanja i komercijalizacija visokog obrazovanja na rubnim djelovima KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.