open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Izglasane dopune Zakona o električnoj energiji koje se tiču malih hidroelektrana
Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji koji tretira male hidroelektrane usvojen je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.
06.06.2022. u 13:41
get url
text
Mini hidroelektrana

U usvojenim izmjenama stoji da je mala hidroelektrana hidroenergetski objekat instalisane snage do isključivo 10 MW (megawata). Da se izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektraneobustavlja, izuzev za male hidroelektrane na gravitacionim vodovodima...

Četiri koncesije na maloj rijeci Bunta 

- Jedna od najvećih mana dosadašnje izgradnje malih hidroelektrana je visok utjecaj na okolinu, neplanskom izgradnjom. Navest su primjere brutalnih uništavanja rijeka, poput rijeke Bila u srednjoj Bosni gdje su dodijeljene četiri koncesije na tako maloj rijeci. Zatim, na riječici Bunta u Bugojnu također su date četiri koncesije za izgradnju maih hidroelektrana.

Uzet ću primjer Republike Austrije koja ima najviše malih hidroelektrana snage od 50 do 100 kilovata koje nisu štetne za okoliš i živi svijet,jer ne iziskuju intervencije u riječnom koritu, betoniranja, postavljanje cijene, a dobijena struja je za manje pogone - rekao je zastupnik Nijaz Helez.

Pred zastupnicima je govorio i Anes Podić iz Udruženja Eko-akcija.

- Jedan od razloga zbog kojih je pravljen zakon o korištenju obnovljivih izvora energije, izgradnje malih hidroelektrana, bila je zaštita okoliša u kontekstu klimatske krize. Gradnjom malih hidroelektrana se desilo suprotno od onoga što je zakon predviđao. Došlo je do uništenja naših rijeka, njihovog izuzetno vrijednog živog svijeta.

Kada je proizvodnja el. energije u pitanju od malih hidroelektrana one nisu rezultat bilo kakvih strateških potreba za električnu energiju,već prvenstveno iz namjere da se zadovolje investitori da bi na tom poslu odlično zarađivali. Gradnja je bila predviđena samo za potrebe odbrane i zaštite, nizašta drugo - kazao je Podić i dodao:

- Koliko prave struje, evo 116 malih hidroelektrana su u 2021. bile u pogonu u cijeloj BiH, a proizvele su 433 megawat sata. To je 2,5 procenata od ukupno proizvedene struje. Ključno je usvojiti ovaj zakon jer suviše smo vremena i rijeka izgubili.

Govorio je i Anton Jekauc ispred bh. Komiteta međunarodnog vijeća za velike električne sisteme.

Nije zanemariv doprinos malih hidroelektrana 

- Tu materiju poznajem jako dugo. Suština je da male elektrane proizvedu toliko struje da je 3,87 posto od ukupne električne energije, što nije zanemarivo i kada ih pretvorimo u vrijednosti, to je godišnje oko 100 miliona KM, što nije zanemariva vrijednost. Čitava BiH izveze 200 miliona KM električne energije. Mora se kazati da su sve elektrane izgrađene vlastitim parama pojedinaca i izgrađene na rok od 30 godina koncesija i ona poslije toga postaje imovina mjesnih zajednica. I zbog toga se pojedinci bore da im se vrati uloženi novac - rekaoo je Jekauc.

Dodao je da trenutno radi 106 malih hidroelektrana, a da je u planu da se napravi 600 malih eketrana po 300 u FBiH i RS.

Po završetku rasprave zastupnici su izglasali Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.