open-navfaktor-logo
search
Beograd
Izglasana nova Vlada Srbije: Ana Brnabić drugi put premijerka, ministri položili zakletvu
Poslanici Skupštine Srbije izglasali su večeras novu Vladu Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, koja će imati 21 ministarstvo, odnosno tri nova resora.
28.10.2020. u 20:29
get url
text

Za novu Vladu glasalo je 227 poslanika, dok je protiv bilo pet.

Brnabić je prije glasanja obećala da će se već u prvih 100 dana rada Vlade vidjeti konkretni rezultati koje "mnogi ne očekuju".

- Nastavit ćemo da radimo odmah na akcionim planovima koje treba da usvojimo, na nacrtima zakona koje treba da usvojimo, da bismo na konkretan način radili na poboljšanju života građana - rekla je.

Ona je najavila i da će sutra u osam sati biti održana prva sjednica Vlade Srbije u novom sastavu.

Ministar spoljnih poslova je dosadašnji generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković. Ministar unutrašnjih poslova dosadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin, za ministricu trgovine, turizma i telekomunikacija izglasana je dosadašnja državna sekretarka tog ministarstva Tatjana Matić.

Ministar saobraćaja, građevine i infrastrukture je generalni direktor hotela "Mona" Tomislav Momirović, ministar finansija ostaje Siniša Mali, za ministricu privrede izabrana je generalna direktorica PPT "Namenska" u Trsteniku Anđelka Atanasković, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ostaje Branislav Nedimović.

Za ministricu zaštite životne sredine predložena je dosadašnja predsjednica općine Savski venac Irena Vujović, za ministricu rudarstva i energetike dosadašnja ministrica saobraćaja, građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ministrica pravde trebalo bi da bude Maja Popović, a ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Za ministra odbrane izabran je dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Ministrica kulture i informisanja je prošla predsjednica Skupštine Maja Gojković.

Za ministricu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja izglasana je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, ministar zdravlja ostaje Zlatibor Lončar, kao i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

Za Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja izabran je dosadašnji ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić, dok Ministarstvo za evrointegracije ostaje Jadranki Joksimović.

Nova tri ministarstva, odnosno Ministarstvo za brigu o selu vodiće Milan Krkobabić, ministrica za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je doskorašnja narodna poslanica opozicione Demokratske stranke Gordana Čomić, a za ministra za brigu o porodici i demografiji izabran je Ratko Dmitrović iz Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića.

Premijerka Ana Brnabić i ministri položili su večeras zakletvu u Skupštini Srbije i tekst zakletve predali predsjedniku parlamenta Ivici Dačiću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.