open-navfaktor-logo
search
Referendum 12. juna
Izglasana inicijativa za opoziv SNSD-ovog načelnika Višegrada Mladena Đurevića
Odbornici Skupštine općine Višegrad sinoć su izglasali inicijativu za opoziv načelnika ove općine Mladena Đurevića (SNSD), a za opoziv je glasala većina od 11 odbornika iz sedam stranaka, dok je deset odbornika bilo protiv.
05.05.2022. u 16:02
get url
text

Predsjednik Skupštine općine Višegrad Muamer Sofović (NiP) pojašnjava da su razlozi za opoziv neformiranje izvršne vlasti opštine Višegrad, kašnjenje u usvajanju budžeta, ali i niz drugih.

- Od održavanja lokalnih izbora mi još uvijek nemamo formiranu izvršnu vlast općine Višegrad, bez ijednog načelnika odjeljenja i bez zamjenika načelnika smo još uvijek. Uprkos svim pokušajima i razgovorima, s načelnikom općine Mladenom Đurevićem nismo uspjeli pronaći zajednički jezik oko imenovanja, kao i svih ostalih stvari koje su napravljene ovdje u Višegradu, poput velikih gubitaka u lokalnim firmama gdje su milionski gubici. Dakle, sve firme su u minusu zbog lošeg poslovanja u zadnjih 4 - 5 godina vlasti SNSD-a i zbog neformiranja strukture izvršne vlasti, a tu je i nepodnošenje izvještaja o kapitalnim ulaganjima za 2022., kao i izvještaja o utrošku sredstava za 2020. i 2021. godinu, zbog čega je SO Višegrad pokrenula opoziv načelnika - precizirao je Sofović.

Ocijenio je da su problemi nastali zbog nesaradnje izvršne i zakonodavne vlasti u Višegradu.

- Do sada su u Višegradu obično i izvršna i zakonodavna vlast dolazili iz iste stranke i sada načelnik ne može da shvati da je on samo izvršna vlast koja treba da poštuje zakone i donesene akte SO Višegrad, međutim on to ne želi da prihvati - dodao je Sofović.

S obzirom na to da je načelnik Mladen Đurević rekao novinarima da su odbornici okupljeni oko SNSD-a na sjednici ukazali na nezakonite radnje u vezi s prijedlogom odluke za njegov opoziv, najavivši da će zatražiti i pravnu pomoć, Sofović ističe da to nije novina.

- Oni su to radili već više puta i nažalost situacija je takva kakva jeste. Samo Ministarstvo lokalne uprave i samouprave i ministrica Senka Jujić je više puta u proteklih 14 mjeseci išla na ruku SNSD-u. Međutim, u zadnja četiri mjeseca, kada smo pokrenuli krivičnu prijavu protiv ministrice Jujić, ona je počela da radi po zakonu i odlukama Skupštine RS-a i sve odluke koje su išle i te neke žalopojke od načelnika Đurevića, ona je ekspresno odbijala, za razliku od ranije kada ih je prihvatala i donosila nezakonite odluke. Ja sam imao 32 tužbe od Vlade RS-a i samog Radovana Viškovića i to smo sve prebrodili u 2021. godini, međutim i dalje nismo mogli naći zajednički jezik i idemo u opoziv - kazao je Sofović.

Precizirao je da će postupak opoziva i održavanje referenduma provesti nadležna komisija.

- Sva organizacija ide na općinsku izbornu komisiju odnosno na komisiju koju smo jučer odmah formirali i ja sam to potpisao jutros, dok sami opoziv stupa na snagu osmi dan od objavljivanja u službenom glasniku općine Višegrad. Ostaje rok od 30 dana da se održi referendum i odlučili smo da to bude 12. juni. Svu organizaciju oko glasača u dijaspori i odsustvu, gdje imamo dobar dio glasača Bošnjaka koji žive i u Goraždu i u drugim kantonima u FBiH, mi ćemo organizovati glasanje i za njih i za dijasporu, tako da će skupštinska komisija koju smo imenovali za provođenje izbora sve to da obavi u ime CIK-a, jer takva je procedura - pojasnio je predsjednik Skupštine općine Višegrad.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.