open-navfaktor-logo
search
Ahatović o NATO-u
"Izetbegovićevo pristajanje na kompromis je jedino moguće rješenje"
Ahatović za Faktor pojašnjava kako je time „SDA skinula sa sebe hipoteku kočničara tog procesa, a SNSD sada preuzima ulogu voditelja procesa pristupanja BiH NATO-u“
05.08.2019. u 22:26
get url
text

-Iako se ne slažem sa mnogim stvarima koje SDA i njen lider Bakir Izetbegović rade, pristanak na kompromis u vezi NATO puta u ovom trenutku jeste jedino moguće rješenje za formiranje vlasti, što je i rezultiralo Sporazumom koji je danas potpisan- poručuje vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Ahatović za Faktor pojašnjava kako je time "SDA skinula sa sebe hipoteku kočničara tog procesa, a SNSD sada preuzima ulogu voditelja procesa pristupanja BiH NATO-u".

- Milorad Dodik je sada preuzeo obavezu da određuje dinamiku saradnje BiH sa NATO-om i bit će odgovoran za taj proces. ANP je usko vezan uz MAP, odnosno to je viši program saradnje s NATO-om. Sve aktivnosti iz MAP-a operativno se razrađuju u godišnjim nacionalnim programima i vezane su za pet oblasti na kojima svaka država treba raditi i kada je riječ o EU putu. To su pravo, ekonomija, sigurnost, odbrana i ljudska prava. Stoga bi bilo logično da Mehanizam koordinacije koji je uspostavljen približi BiH prema EU zajedno sa nekom vrstom interesorne radne grupe Vijeća ministara na čelu sa Ministarstvom odbrane BiH i Komitetom za saradnju sa NATO-om preuzme na sebe donošenje ANP-a, kojeg će Predsjedništvo BiH proslijediti prema NATO-u svake godine- kaže Ahatović.

Napominje kako svi moraju biti svjesni činjenice da NATO neće primiti BiH u svoje članstvo bez konsenzusa na državnom nivou.

-NATO neće da uvozi probleme, a upravo to je plan Rusije, da entitet RS koristi kao džokera u odnosima sa NATO-om, jer ako samo jedna članica NATO-a iskaže svoje neslaganje sa određenom odlukom NATO-a, ide se na ponovno glasanje, a ne na preglasavanje, dok god se ta članica ne složi sa prijedlogom. Zato iz entiteta RS za članstvo BiH u NATO-u traže svojevrsne garancije da se Ustav BiH neće mijenjati- pojašnjava Ahatović.

Naš sagovornik ističe da je stvar jasna.

-Entitet RS želi da zasada zadrži svoju sadašnju ustavnu pozcju, kako bi mogli da utiču na državne odluke u vezi sa članstvom u NATO-u. Politički establišment u Banjoj Luci na taj način želi da maksimalno uspori širenje NATO-a, a svako drugo rješenje za BiH je po toj logici uvlačenje regiona u sukob, jer ono na šta ne pristane entitet RS, to se neće moći nametnuti, jer će se RS braniti blokadom institucija BiH i nasilnim otcjepljenjem- potcrtava Ahatović.

Zato, nastavlja on, Rusija naoružava i entitet RS i Srbiju i daje im punu političku podršku.

-Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je kazao tokom svoje zadnje posjete regionu da će Rusija tražiti od glavnih aktera međunarodne zajednice da se poštuju svi potpisani sporazumi koji se tiču regiona i da Rusija neće dozvoliti unilateralnu promjenu tih sporazuma. To je jasna poruka da Rusija insistira da zadrži status quo u regionu, bez ikakvih promijena, tako dok Putin ne da svoju saglasnost BiH neće postati članicom NATO-a. Pitanje je da li takav odnos NATO želi tolerisati ili ne? A do tada BiH mora imati funkcionalnu vlast- zaključuje Ahatović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.