open-navfaktor-logo
search
Problemi
Izetbegović: Zakon o javnim nabavkama traži hitne promjene, pacijenti ne mogu čekati
Zakon bi morao biti promijenjen na način da mi možemo što prije osigurati pacijentima ona pomagala koja sistem prepoznaje, rekla je prof. dr. Sebija Izetbegović
20.09.2019. u 15:09
get url
text

U Bosni i Hercegovini je 294.000 osoba koje žive sa određenom vrsta invaliditeta. Neki od njih su prinuđeni koristiti i pomagala poput proteze koljena, kuka. Međutim, problem je što neki pacijenti na svoja pomagala moraju čekati i mjesecima.  U tom smislu prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je danas ukazala na neophodnost hitnih izmjena Zakona o javnim nabavkama, jer je sistem nabavke pomagala sada izuzetno kompliciran.

- Zakon o javnim nabavkama je nešto to traži hitne promjene. Zakon bi morao biti promijenjen na način da mi možemo što prije osigurati pacijentima ona pomagala koja sistem prepoznaje. Elementarna pomagala tipa proteze koljena, proteze kuka, i svih ostalih pomagala koja jesu u sistemu, trebalo bi da Zakon o nabavkama prepoznaje jednostavniji način nabavke, da bi mi mogli istog momenta da reagujemo. Kao što vidite, timovi za rad postoje, međutim sistem nabavke je strahovito kompliciran - naglašava Izetbegović i dodaje:

- Nakon što izvršite ogromnu tendersku proceduru, onda uvijek neko od učesnika može da uloži žalbu. Ta žalba dugo vremena provede u uredu za žalbe i pri tome svi poštuju samo formu. Niko ne poštuje ono koliko pacijenata zaista očekuje takvo pomagalo. A ljekari sjede i čekaju da neko osigura materijal da ga oni ugrade. Na to se može čekati i više mjeseci. Kada sam ja došla u Klinički centar, već sam se susrela sa strahovitim problemima. Mi to savladavamo na neki način, ali generalno bi trebalo da se sistemski uredi i promijeni Zakon o nabavkama pomagala i da on bude mnogo jednostavniji da bi pacijenti brže došli do onoga što im je potrebno - ukazala je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.