open-navfaktor-logo
search
Intervju
Izetbegović za Faktor: Čović ima dvostruke aršine, nisu se ni oni konsultovali sa nama kada su djelovali sa SNSD-om
Povodom aktuelnih političkih dešavanja u Bosni i Hercegovini, te kritika predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića na račun Stranke demokratske akcije (SDA), razgovarali smo sa predsjednikom te stranke Bakirom Izetbegovićem.
21.05.2020. u 15:24
get url
text

Izetbegović je u kraćem intervjuu za Faktor govorio o odnosu SDA sa HDZ-om BiH, te o uzrocima koji su doveli do zatezanja tih odnosa, poput izbora članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH i raspodjele novca Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dragan Čović u posljednja dva dana insistira na tome da SDA i HDZ više nisu partneri i dio iste parlamentarne većine, te SDA-u prebacuje djelovanje mimo HDZ-a. Smatrate li Vi da je HDZ i dalje SDA-ov partner i šta je uopće dovelo do toga da SDA, kako to Čović kaže, preglasava HDZ u nekoliko navrata?

- Dragan Čović ima dvostruke aršine - jedan za HDZ, drugi za partnere. Jučer su, mimo dogovora sa SDA, HDZ i SNSD u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ponudili izmjene zakona o Ustavnom sudu BiH koje su protivustavne i koje bi i ovu temeljnu instituciju, na kojoj počiva stabilnost BiH, učinile podložnom političkim utjecajima i nacionalnim podjelama. U isto vrijeme su se dramatično naljutili zato što je SDA, nakon ostavke Stjepana Mikića, u skladu sa zakonom i propisanim procedurama podržala kandidata koji nije po volji HDZ-u.

Dragan Čović i HDZ nisu konsultovali SDA kada su u više navrata djelovali sinhronizovano sa SNSD-om. Nisu nas konsultovali kada su odbili ugovor sa Islamskom zajednicom, kada je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odlučio da zaustavi imenovanja u Ustavnom sudu Federacije BiH, kada je ministar Vjekoslav Bevanda u odluku Vijeća ministara pokušao da unese kantone, kada je Dragan Čović u zvaničnoj posjeti Srbiji ponudio da se vanjska politika BiH u odnosu na Kosovo kreira u Beogradu, a da je "mi u BiH pratimo", kada su podržali gradnju Pelješkog mosta, kojom je ugroženo pravo BiH da pristupi otvorenom moru i tako dalje, pa SDA nije raskidala koalicione ugovore i dramatično kvarila odnose sa HDZ-om.

HDZ i SNSD insistiraju da se ponište odluke o imenovanju članova CIK-a. Dolazi li ta mogućnost u obzir?

- To je odluka nadležnog Doma Parlamentarne skupštine BiH i donesena je u skladu sa zakonom. Ne kanimo je povlačiti. Nju može poništiti jedino Sud BiH po žalbi smijenjenog predsjednika CIK-a Branka Petrića, ali sumnjam da će se to desiti.

Vjerujete li da će biti spremni ići tako daleko da blokiraju usvajanje budžeta ukoliko se ta odluka ne izmijeni?

- Ne vjerujem da će HDZ ići tako daleko.

Da li je Čović ponudio ikakvo obrazloženje zašto ministar finansija iz HDZ-a insistira na prijedlogu odluke o raspodjeli novca MMF-a sa "uglavljenim" kantonima?

- Dao je neka obrazloženja, ali nijedno za mene razumljivo i prihvatljivo. Vijeće ministara BiH, naprosto, ne može Federaciji narediti kako će unutar sebe razdijeliti sredstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.