open-navfaktor-logo
search
Razgovor
Izetbegović - Weber: Maksimalno unaprijediti saradnju članica EPP-a u interesu BiH
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović razgovarao je danas telefonski sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Manfredom Weberom.
07.10.2022. u 14:19
get url
text

Fokus razgovora bio je na održanim Općim izborima u Bosni i Hercegovini i rezultatima koje su ostvarile članice EPP-a iz Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je informisao Webera da je SDA zadržala podršku glasača na istom nivou u odnosu na Opće izbore održane 2018. godine, te da je ta podrška u pojedinim kantonima znatno povećana.

Razgovarano je i o daljoj implementaciji izbornih rezultata i formiranju vlasti na svim nivoima, te o saradnji stranaka članica EPP-a u tom procesu. Zajednički je ocijenjeno da ta saradnja treba biti maksimalno unaprijeđena u interesu Bosne i Hercegovine i njene evropske perspektive.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o posljednjoj odluci Visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. Izetbegović je istaknuo da se odlukom Visokog predstavnika isključivo jača pozicija HDZ-a BiH, te da je pri nametanju izmjena u potpunosti zanemaren status Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS.

Izetbegović i Weber su razgovarali i o ruskoj agresiji na Ukrajinu, te o postojećim i nadolazećim posljedicama te agresije na stabilnost i ekonomiju evropskih zemalja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.