open-navfaktor-logo
search
Okončan sastanak
Izetbegović: Stranci su inicirali sastanke, imamo šansu da riješimo stvari
Izetbegović je kazao da akteri pregovora o formiranju vlasti ne bi trebali ostati pri ranijim stavovima, te da, kada bi to uradili, riješili bi brige građana BiH
26.09.2019. u 18:00
get url
text

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka delegacije te stranke sa delegacijom HDZ-a BiH kazao da je njegov cilj bila bolja saradnja te dvije stranke koja će, kako je kazao, amortizirati probleme u krizi kroz koju država prolazi.

- Složili smo se da je izlaz u realizaciji sporazuma kojeg smo potpisali 5. augusta. S tim u vezi očekujemo od potencijalnog mandatara da izađe sa planom rada koji bi bio baziran na ovom sporazumu. U međuvremenu je potrebno raditi na tome da se usvoji budžet. Ići će privremena finansiranja, ali to nije pravo rješenje – izjavio je Izetbegović.

Napomenuo je da je potrebno što prije odblokirati rad Parlamentarne skupštine BiH i formirati komisije te na taj način odblokirati finansijske sporazume zbog kojih BiH trpi zastoj od milijardu KM.

- Otprilike 30 posto od toga se odnosi na RS. Čemu taj zastoj? Potrebno je što više graditi jer to, između ostalog, otvara nova radna mjesta – podsjetio je predsjednik SDA.

{$galerijaFotografija}

Kada je u pitanju federalni nivo vlasti, on će, dodaje, biti potpuno funkcionalan, ali se očekuje rješavanje bitnih zakona koji se u prethodnom mandatu nisu riješili, a u tom je kontekstu izdvojio Zakon o doprinosima.

Izetbegović je kazao da akteri pregovora o formiranju vlasti ne bi trebali ostati pri ranijim stavovima, te da, kada bi to uradili, riješili bi brige građana BiH.

- Kada je u pitanju ANP, lično očekujem tu neki kompromis. Za nas je prihvatljivo sve što je prihvatljivo za NATO. Dakle, neki minimalni ANP koji bi bio fokusiran na civilni aspekt, a taj vojni dio može biti u nekom minimalnom obimu. Svi moraju neki iskorak napraviti kako ne bi imali problem. Pretjerana tvrdoglavost, ultimatumi, nespremnost da se imalo popusti nas je dovela ovdje – izjavio je Izetbegović.

Naglasio je da je postojeći zakon potrebno riješiti u što skorijem periodu te da su predstavnici međunarodne zajednice inicirali sastanke na nivou sastanaka između savjetnika u kabinetima članova Predsjedništva BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da su akteri današnjeg sastanka prokomentirali dešavanja u posljednjih mjesec dana te kako unaprijediti neke stvari kada je u pitanju formiranje vlasti.

- Jedno opredijeljene kada su ove dvije stranke u pitanju je da pojačamo angažman i stvorimo klimu sa nešto više povjerenja. Jedna od posebnih stvari koje smo danas naglasili je da sve ove teme koje se tiču ekonomskog i socijalnog karaktera budu svakodnevnica ljudi koji danas obnašaju vlast na određenim nivoima, kako bi izbjegli onu situaciju koju smo imali u proteklih godinu dana, da određena pitanja čekaju odluke naših ministara i naših parlamenata – kazao je Čović.

Čović je istaknuo da u Parlamentarnoj skupštini "na čekanju" stoji veliki broj zakona koji se ne mogu usvojiti zbog nepostojanja vlasti te odluke "teške" milijardu eura koje se odnose na realizaciju infrastrukturnih projekata.

Čović nije želio procjenjivati kada bi mogla profunkcionirati vlast na državnom nivou.

- Ja ću izbjeći igrati se sa danima jer ja kad god kažem da će nešto biti urađeno sa sedam ili deset dana, obično bude za sedam mjeseci pa ću se suzdržati od toga – izjavio je Čović.

Press SDA HDZ 26.09.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.