open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović: Stalno imamo mantru hrvatske strane da su ugroženi, a Bošnjaci su svedeni na 33 posto pozicija
Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je, uoči sutrašnjeg sastanka sa predsjednicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH o imenovanjima na državnom nivou, da ne bi trebalo lomiti koplja, niti ih je trebalo lomiti do sada.
06.07.2020. u 13:50
get url
text
get url
text

- Treba raditi stvari kako su se do sada radile, odnosno kako je to Ustav i zakon predvidio. Mi moramo odrediti te kvote, moramo znati šta pripada Bošnjacima, šta Hrvatima, šta Srbima. Ne možemo to izbjegavati. Trebalo je to poodavno uraditi, a ne razmišljati i ne kreirati blokade - izjavio je Izetbegović.

Konstatirao je da ga zbunjuju izjave predsjedika HDZ-a BiH Dragana Čovića da bi se Budžet institucija BiH trebao razmatrati u redovnoj proceduri.

- Toliko se dugo to razvlači. Svi su do sada imali priliku kazati šta se trebalo uraditi. Gospodin Bevanda je predložio takav budžet, ispred HDZ-a faktički. Trebao je da unese njihove stavove u to. Nadam se da neće ići stvari u tom smjeru. Treba požuriti sa budžetom da bismo stekli uvjete za održavanje Lokalnih izbora – upozorio je Izetbegović.

Pojasnio je da svakome treba prepustiti da vrši imenovanja iz svoje kvote, te da se SDA tako ponašala, izuzev kada je u pitanju imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice jer je to, kako je kazao, zajednički prijedlog.

- Ovo ostalo treba odrediti kvote i prepustiti svakome da pravi vlastiti izbor – dodao je Izetbegović.

Kazao je da je stalno prisutna mantra hrvatske strane da su ugroženi.

- Ali kada stavite te brojke na papir, onda vidite da ustvari jedan narod kojem po Ustavu pripada 50 posto pozicija je sveden najčešće na 33, 35, 40 posto i tako dalje. Kroz pregovore koje ćemo imati sa HDZ-om u vezi implementacije presuda Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura i to će biti jedna od tema, gdje ćemo mi izaći sa time. SDA nikada ne traži ništa mimo onoga što je Ustav propisao i što je vladavina zakona – kazao je Izetbegović.

Pitanje Mostara je, smatra predsjednik SDA, riješeno, te je izrazio nadu da srpska strana neće praviti problem pri usvajanju izmjena Izbornog zakona koje se odnose na održavanje Lokalnih izbora u tom gradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.