open-navfaktor-logo
search
Utvrđeni prioriteti
Izetbegović se sastao sa Nelsonom: Potrebno provesti reforme na putu ka EU
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Erisom Nelsonom.
28.01.2021. u 14:09
get url
text
Bakir Izetbegović, Eric Nelson

- Ambasador Nelson sastao se s Bakirom Izetbegovićem kako bi naglasio hitnu potrebu lidera da se uključe u smislen dijalog, izbjegnu retoriku podjela i izvrše svoju odgovornost za unapređenje reformi potrebnih za put ka Evropskoj uniji i za poboljšanje povjerenja građana, uključujući reformu izbornog zakonodavstva 2021. godine – navodi se u objavi Ambasade SAD-a.

Razgovarajući o aktuelnoj političkoj situaciji sagovornici su, kako s navodi u saopćenju SDA, konstatirali da je neophodno intenzivirati aktivnosti na provođenju reformi na EU i NATO putu BiH.

Izetbegović je naglasio da je potrebno formirati novi saziv Vlade Federacije BiH, na temelju demokratski izražene volje građana, te osigurati vladavinu prava kroz imenovanje nedostajućih sudija Ustavnog suda F BiH. Istaknuto je da je neophodno nastaviti razgovore s ciljem implementiranja presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Konstatovano je da nakon održavanja izbora relevantne političke stranke trebaju ubrzati razgovore o uspostavljanju vlasti u Mostaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.