open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Izetbegović: SDA podržava prijedloge Venecijanske komisije, u FBiH ne postoje dvije izborne jedinice
Nakon sastanka s predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u zgradi Delegacije EU, Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) večeras je kazao da ne postoje dvije izborne jedinice u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali da postoje dvije u Bosni i Hercegovini.
28.10.2021. u 19:09
get url
text

- Jedna izborna jedinica je Federacija, druga izborna jedinica je Republika Srpska – kazao je.

Izetbegović je istakao da je predsjednica Venecijanske komisije uime medijatora iz međunarodne zajednice dala prijedloge koji se odnose na Dom naroda na državnom nivou, na Predsjedništvo BiH i mogućnosti deblokade procesa u Federaciji.

- SDA je sve te prijedloge podržala kao djelomično rješenje, a neke stvari još treba dodatno uraditi – rekao je.

Odgovarajući na pitanje novinara jesu li i drugi podržali te prijedloge, Izetbegović je kazao da neće govoriti u njihovo ime.

- Bit će nastavak pregovora. Tražio sam da prijatelji iz međunarodne zajednice involviraju i ostale stranke barem iz Federacije, kako bi se pregovori nastavili. Za sada smo samo na indirektnom modelu koji odbija dio stranki iz RS-a, a stranke iz opozicije u Federaciji odbijaju direktni model. Moramo dobiti odgovor. Ja ne bih pristao na asimetričan model – istakao je.

VEZANI TEKST - Milanović: Izetbegović je protiv sastanka lidera naroda u BiH sa Vučićem, Erdoganom i sa mnom

Komentirajući izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je za rješenje situacije u BiH potreban sastanak Dodika, Čovića i Izetbegovića s njim, Vučićem i Erdoganom, predsjednik SDA je kazao da to u ovom momentu ne bi bilo produktivno.

- Jučer me zvao Milanović i predložio takvu stvar. Ja sam mu rekao da to ne radi. Mi ovdje imamo prijatelje iz SAD-a, iz Brisela, koji s nama pokušavaju napraviti ozbiljan posao i mi bismo njih "ohladili" i amnestirali od te obaveze ako bismo takvu stvar uradili. To smo faktički reducirali na tri na etničke stranke u BiH, podržane sa njihova tri velika brata. Po meni to ne treba uraditi jer bismo tada amnestirali SAD i EU da nam pomažu i mislim da bi to bilo neprihvatljivo i za ostale stranke u BiH, koje nisu jedna od ove tri – zaključio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.