open-navfaktor-logo
search
Susret u Rotterdamu
Izetbegović sa Tuskom: Naglašena važnost dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas u Rotterdamu tokom Kongresa Evropske narodne stranke (EPP) sa predsjednikom ove političke grupacije Donaldom Tuskom.
31.05.2022. u 14:46
get url
text

Na sastanku je razgovarano o nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine i provedbi neophodnih reformi iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Naglašena je važnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, što bi, kako je zaključeno, poslužilo kao veliki stimulans evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i eliminisanju prisutnih negativnih utjecaja.

Posebna pažnja posvećena je potrebi uklanjanja postojećih blokada u funkcionisanju institucija, te osiguravanju finansijskih sredstava za organizaciju i provedbu Općih izbora.

Također je razgovarano o agresiji Rusije na Ukrajinu i posljedicama te agresije na Evropsku uniju, Zapadni Balkan, a naročito Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović se zahvalio Tusku na dosadašnjoj saradnji i podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine u svojstvu predsjednika najveće političke grupacije u Evropskoj uniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.