open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Izetbegović sa Gahlerom: Neprihvatljivo podrivanje usavnopravnog poretka BiH
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas sa zastupnikom u Evropskom parlamentu i koordinatorom Kluba zastupnika Evropske narodne stranke (EPP) za vanjske poslove Michaelom Gahlerom.
09.12.2021. u 17:28
get url
text

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na jednostrane postupke vlasti entiteta RS i krizu izazvanu blokadom rada državnih institucija.

Zajednički je ocijenjeno da su bilo kakvi postupci kojima se podriva Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine neprihvatljivi.

Izetbegović je ukazao na praksu negiranja genocida i glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini, kao i na aparthejd kojem su izloženi Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS.

Također je razgovarano o izmjenama Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Izetbegović je naglasio potrebu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, te istovremeno rješavanje pitanja funkcionalnosti Parlamenta Federacije BiH reduciranjem ovlasti i nadležnosti Doma naroda.

Sagovornici su se složili da ne smije biti prepreka za održavanje narednih Općih izbora u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.