VEZANI TEKST - Izetbegović: Čović je smanjio šansu da se brzo postignu dogovori, napravio je tešku grešku

- Manji pomaci su primjetni. Recimo, ono što ja smatram da je skoro dogovoreno jeste da će biti brisani prefiksi kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva, da se neće moći nikakve izborne jedinice bazirane na etničkom principu praviti, da nikakvih asimetričnih rješenja neće biti u tom smislu i da će biti kreirani mehanizmi za deblokadu procesa u Federaciji BiH.

Međutim, prema informacijama koje imam, tokom vikenda Hrvatski narodni sabor, odnosno HDZ i stranke koje čine ovu organizaciju održat će sjednicu na kojoj će donijeti odluke da ne odstupaju od etničkog principa što će nas dodatno udaljiti od rješenja.

Ljude iz Washingtona, iz Brisela na takav način tretirati i još jedan šamar dati međunarodnoj zajednici, to ne bi smjeli da uradimo i nadam se da hrvatska strana to neće uraditi.

HDZ je tokom ovih pregovora koje smo imali protekla četiri dana sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije insistirao samo na rješenju koje se tiče izbora člana Predsjedništva BiH. I to uz 100 posto garancije. Čović je preveliki ziceraš - izjavio je Izetbegović.

Kako je istakao, građanske, ljevičarske stranke iz Federacije BiH ne žele sastanak sa SDA kako bi kao jedinstven, probosanski blok nastupali u pregovorima.

- Ja sam tražio od probosanskih stranaka, građanskih ljevičarkih stranaka da sjednemo i da odredimo gdje su crvene linije, šta je naš model, šta hoćemo, šta nećemo i oni su me uporno izbjegavali. Oni čekaju na grešku SDA. Nema nikakvog modela između nas i HDZ-a. Nisam nijednog trenutka popuštao u pregovorima - naglašava Izetbegović.

Čović već duže vrijeme potencira kako u FBiH ne postoje multinacionalne stranke, da okupljaju samo Bošnjake.

- Da, to je ponavljao i tokom pregovora. Ako u FBiH po posljednjem popisu ima tri puta više Bošnjaka nego Hrvata, onda bi trebale bošnjačke stranke ili probosanske stranke dobiti tri puta više od 180.000, dakle 540.000 glasova, a one su dobile 815.000 glasova.

Dakle 250.000 glasova više od onoga za šta su mogli Bošnjaci da glasaju. Moj je odgovor da su one dobile više glasova Srba, Hrvata i ostalih od kompletnog HNS-a. Omjer je 200.000 u odnosu na oko 180.000. 

VEZANI TEKST - Izetbegović: Neće biti dvije izborne jedinice, HDZ neće dobiti ništa ako se ne odrekne mehanizama za blokade

Govorio je i o Dodiku.

- Stranci pokušavaju ubijediti Dodika, on odbija. Nema tu pritiska. Dodik na ovoj krizi gradi kampanju za izbore, vodi bijele figure u entitetu Republika Srpska. Ima podršku Rusije, Kine, desničarskih zemalja u Evropi... On se u svojim namjerama može spriječiti sankcijama - poručio je Izetbegović.

Otvoren je za mogući sastanak s Vučićem.

- Razmijenili smo SMS prije desetak dana. Govorio je da će doći u Sarajevo, možemo se naći na pola puta - riječi su Izetbegovića.