open-navfaktor-logo
search
Svjedočila direktorica KCUS-a
Izetbegović: Respiratori od FUCZ-a su u pogonu; drugi su nam prodati "ispred nosa"; mogu li sad ići na posao?
Svjedočenjem prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u Sudu BiH je nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori", a koji se odnosi na nabavku 100 kineskih respiratora, koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nabavila za potrebe Federacije BiH posredstvom firme Srebrena malina.
24.03.2021. u 12:22
get url
text

U ovom predmetu sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i direktoru Srebrene maline Fikretu Hodžiću. Tužilaštvo BiH na teret im stavlja udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu utjecajem, pranja novca i krivotvorenja isprava.

Optužnicom je obuhvaćena i Jelka Milićević, zamjenica federalnog premijera i ministrica finansija FBiH, koja je optužena za nesavjestan rad u službi.

Izetbegović je na početku svjedočenja odgovarala na pitanja tužioca Džermina Pašića o tome kakve su bile potrebe KCUS-a, a u kontekstu proglašenog stanja nesreće.

- KCUS je prva ustanova u BiH koja je već 30. januara 2020. formirala Krizni štab. Sve su potrebe formirane putem tog štaba, koji čine svi direktori i šefovi klinika. Sve potrebe koje su oni iskazali bile su na zahtjev Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Ti zahtjevi su bili u formi tabela na kojima je pisalo doslovno, bile su male kućice u kojima je pisalo: FFP maske - broj komada, oksidernatori - broj komada, zaštitna odijela - broj komada, respiratori - broj komada - kazala je Izetbegović, te na pitanje tužioca da li je KCUS pitan da se izjasni o vrsti ili specifikaciji opreme, odgovorila odrično.

"Nije mi bilo jasno objašnjenje Salčina"

Kazala je da ni u KCUS-u nisu o tome raspravljali u početku jer su imali više odranije kupljenih respiratora.

- Nismo to uopće dovodili u pitanje jer ne obavljamo mi kupovinu. Samo kad mi obavljamo kupovinu, onda službe određuju vrstu respiratora - pojasnila je Izetbegović.

Govoreći o proširenoj sjednici Vlade FBiH od 16. marta Izetbegović je kazala da je dobila poziv na KCUS, te da je obaviještena od obojice kolega, direktora kliničkih centara, iz Tuzle i Mostara da će i oni prisustvovati i obaviještena je da će se govoriti o tome šta Vlada može učiniti da pomogne zdravstvenim ustanovama.

Potvrdila je da je kao jedna od tačaka zaključka Vlade FBiH bila da se može nabavljati medicinska oprema i zaštitna sredstva uz primjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama, ali da oni u KCUS-u nisu po tome provodili nabavke.

VEZANI TEKST - Salčin u sudnici rekao šta su mu javili iz kabineta Edite Đapo, Kolić puštao tonske snimke sa sjednice Vlade FBiH

- Ja nisam postupila po toj odluci zbog toga što mi nije bilo jasno objašnjenje gospodina Salčina (Đenan Salčin, tadašnji direktor Agencije za javne nabavke, op. a.) i ja se nisam usuđivala postupiti po tome - kazala je Izetbegović.

Rekla je da je to bila odluka Kriznog štaba KCUS-a, koji su pokušali provesti jednu nabavku putem otvorenog postupka, na koju se javilo četiri ili šest ponuđača, međutim to nije realizirano.

Kazala je da se ne može sjetiti imena firmi koje su se javile na poziv.

- To je bio otvoreni postupak bez objave koji predviđaju akta, uz prethodnu saglasnost Uprave i Kriznog štaba KCUS-a. Ne znam tačno koji član zakona se primjenjivao, time se bavi pravna služba, ja samo pratim upute koje oni daju. Imamo Službu za lijekove i tehnički sektor koji je spremio ka nama te ponude - pojasnila je Izetbegović.

Kazala je da ona u tome kao generalna direktorica nije učestvovala, da nikad ne učestvuje jer to nije u opisu njenog posla.

Na pitanje tužioca radi li se o firmi Kubikus, Izetbegović je kazala da misli da je ta firma bila jedan od ponuđača, ali da nije sigurna.

Na pitanje da li se sjeća detalja ugovora, kazala je da misli da se radi o predmetu nabavke respiratora, ali detalja se ne sjeća.

Radi se o ugovoru za nabavku respiratora za potrebe privremenog izolatorija, nabavljalo se 40 komada respiratora za potrebe liječenja COVID-19 pacijenata.

{$galerijaFotografija}

Kazala je da su ranije spomenute službe primpremile predmet ugovora, te da se ne sjeća cijene koja je bila definisana ugovorom.

"Ni ja ni KCUS nismo konsultovani o vrsti respiratora"

Taj ugovor, kako je pojasnila, nije bio realiziran jer su iz firme koja je trebala nabaviti obavijestili tehničku službu da je isti dan neka svjetska organizacija ponudila četiri puta veću cijenu i da su svi ti respiratori kupljeni njima "ispred nosa" taj isti dan.

Izetbegović je negirala da je u vrijeme proglašenja nesreće razgovarala sa premijerom Novalićem, direktorom FUCZ-a ili sa bilo kim od optuženih.

- Ne sjećam se da sam konkretno razgovarala sa premijerom, ali mislim da sam tada o respiratorima razgovarala sa svakim živim, čak i sa komšijama, sa frizerkom, sestrom, da ne znam kako ćemo preživjeti bez respiratora - kazala je Izetbegović.

Kazala je da ni ona, niti direktori sa KCUS-a, niti službe nisu na bilo koji način konsultovani o vrsti respiratora koji će biti nabavljeni.

Tužilac je potom predočavao korespondenciju sa službenog e-maila, na što su odbrane uložile prigovor zakonitosti, od 1. aprila koji je iz Ureda Vlade FBiH poslan kabinetu generalnog direktora KCUS-a sa prilozima.

Taj e-mail je počinjao riječima: "Poštovana Vildana..."

Izetbegović je kazala da se toga uopće ne sjeća i da prvi put to vidi. Rekla je da se prepiska e-mailom ne tretira kao službena korespondencija, već samo ono što se protokoliše zvanično i dostavi u kabinet generalne direktorice.

- To nije zvanična korespondencija. Samo ono što je zavedeno u knjige smatram zvaničnim i na taj način to tretiramo - kazala je Izetbegović.

Kazala je da poznaje Editu Kalajdžić, sekretarku Vlade FBiH, kao predsjednicu Nadzornog odbora KCUS-a, te da je s njom samo jednom komunicirala.

- Ja sam to rekla i u istrazi. Gospođu Kalajdžić poznajem samo službeno, kao jednu vrlo detaljnu, i nadam se da se neće uvrijediti ako sazna da sam ovo rekla, kao vrlo sitničavu osobu - rekla je Izetbegović, te pojasnila da je pozvala Kalajdžić nakon što je "na portalu Klix vidjela neke kutije, na kojim su bile različite oznake i da su na papirima bile različite oznake".

- Ona je rekla da ne zna ništa o tome i da ništa u tome nije učestvovala - kazala je Izetbegović.

Na pitanje tužioca izričito je kazala da u razgovoru sa Kalajdžić nije davala nikakve ocjene nabavljenih respiratora.

- Kako ću se izjasniti, ja sam ginekolog, nisam anesteziolog. Na toj fotografiji bila je kutija u kojoj ja ne znam uopće šta je i oznake na papirima - kazala je Izetbegović.

Tužilac je potom prezentirao Viber prepisku, za koju tvrdi da se radi o poruci koju je Edita Kalajdžić poslala Hasanu Ganibegoviću, a na koje je odbrana uložila prigovore zakonitosti.

O komunikaciji između druga dva svjedoka je potvrđeno da Edita prenosi u komunikaciji sa Hasanom Ganibegovićem poruku svjedoka u odnosu na istu komunikaciju.

Radi se, prema tvrdnji tužioca o poruci poslanoj 28. aprila u 21.11 sati u kojoj stoji: "Seb. zove, loši respiratori, užas, u ogromnom smo problemu, ako je to tačno, a jeste garant".

- Meni je ova poruka nejasna. Tu nema mog imena. Drugo, već sam rekla da sam ginekolog. Kvalitet respiratora mogu komentirati samo anesteziolozi. Ja sam komentirala samo ono što sam vidjela na slici, a to su različite oznake. O kvalitetu respiratoru apsolutno nisam komentirala jer ja nisam osoba kvalifikovana na tu temu - kazala je Izetbegović.

Na pitanje da li se konsultovala sa stručnjacima o kvaliteti nabavljenih respiratora kazala je:

- Što ću se raspitivati kad ne kupujem ja. To je isto kao da se izjašnjavam na auto koje vi kuputujete, šta to mene briga.

Kazala je da nikad nije čula za firmu Srebrena malina, da nije poznavala Fikreta Hodžića, niti sa njim komunicirala.

U odnosu na ponudu koja je dostavljena, pitao je tužilac, da li je ikada čula za PD Srebrena malina?

- Nisam nikad čula.

Da li je poznavala i s Fikretom Hodžićem imala bilo kakav vid komunikacije?

- Ne.

Odgovarajući na pitanje advokatice Vasvije Vidović, Izetbegović je pojasnila šta se desilo sa propalim pokušajem nabavke 40 respiratora, koje je pokušao nabaviti KCUS.

- Tačno je da vi niste nabavili te, iako ste imali potpisan ugovor, štaviše i plaćen unaprijed taj iznos? - pitala je Vidović, na što je svjedokinja odgovorila potvrdno.

- Sjećate li se možda da je to bila Svjetska banka i da su vam ih kupili bukvalno ispred nosa? - pitala je braniteljica.

- Tako je - odgvorila je Izetbegović.

Odgovorila je potvrdno i da je Evropska unija donijela zabranu izvoza lijekova i medicinskih sredstava dan uoči proširene sjednice Vlade FBiH, a zbog čega je, kako je kazala, ona i došla na sjednicu.

- Osim toga, ja sam i privatno dobila saznanje da je i Turska zabranila jer su jednog dobavljača zaustavili i skinuli respiratore koji su bili namijenjeni za BiH. Nama je ostala samo Kina i Južna Koreja - kazala je Izetbegović.

Govorila je i o atmosferi uopće koja je vladala u prvoj polovini marta.

- Ja sam po prirodi svog posla već u novembru dobila saznanja da se dešava neki užas u Kini, u decembru sam znala da u januaru nećemo nigdje mrdnut na skijanje, rekla sam da će se to proširiti i mi (KCUS) smo u januaru već osjetili da će nastati problem, s obzirom na to da smo znali da će se to prenijeti iz Italije i Hrvatske. Već u januaru mi smo bili panični i na neki način smo morali praviti odstupnicu i napravili smo Krizni štab već 31. januara. Mi smo osjetili već ogromnu opasnost - opisala je Izetbegović.

Ponovila je da KCUS niko nije pitao ni o kvalitetu, ni o specifikaciji ni o cijeni respiratora koje je nabavljala Vlada FBiH.

- Dreger, koji je meni najdraži, proizvodio se u Njemačkoj i nije dolazio u obzir. I ranije su se kupovali kineski respiratori kad su se mogli trošiti milioni u KCUS-u. Mi sve te respiratore i sad koristimo u KCUS-u, koji su ispravni - kazala je Izetbegović.

Na pitanje da li su bili informirani da je nestašica opreme na tržištu i da su se čak i Vlade borile da nabave respiratore, da cijene divljaju, kazala je da su "bili o tome informirani i bili su u paničnom stanju".

Kazala je da je tržište diktiralo cijenu, ne samo respiratora, nego i druge opreme - maski, rukavica i ostalog.

Na pitanje braniteljice da li se respiratori koji su nabavljeni posredstvom Srebrene maline danas koriste za liječenje kazala je:

- Da, ti respiratori su svi u pogonu u našem Respiratornom centru, koriste se i za invazivnu i neinvazivnu respiraciju.

Na pitanje sutkinje Džemile Begović pojasnila je da je invazivna respiracija kod pacijenata koji su intubirani i sedirani, a neinvazivna za svjesne pacijente koji koriste visoke protoke kiseonika.

Za testove nabavljene ranije putem FUCZ-a, odgovrajući na pitanja Kadrije Kolića, advokata Fahrudina Solaka, kazala je da su se oni pokazali kao vrhuunski, da se kontroliraju u Berlinu i svi su ocijenjeni kao besprijekorni.

- To je bila prva nabavka - nas je FUCZ tada spasio jer smo ušli sa samo 300 testova od Svjetske zdravstvene ogranizacije koja nam je obećala poslati još, a kasnije su nas obavijestili da ne možemo doći na red - kazala je Izetbegović.

Kolić je tražio i odgovor na "pitanje svih pitanja: Da li stoji zaključak da su nabavljeni respiratori korišteni za spašavanje više života ljudi oboljelih od COVID-19".

VEZANI TEKST - Respiratori koje je nabavila Srebrena malina pušteni u rad, sigurni su za upotrebu

- Svi su u pogonu, stavljeni su u pogon tek nakon što su verificirani - odgovorila je Izetbegović.

Odgovarajući na dodatno pitanje tužioca Džermina Pašića "zbog čega je njoj Dreger najbolji, a ranije je rekla da nije anesteziolog i da to nije njena struka", pojasnila je:

- Nisam rekla najbolji, rekla sam da su mi najdraži. Meni su najdraži Dreger, zato što sam 27 godina radila kao ginekolog u sali, radila operacije malignih bolesti, moje pacijentice bile su priključene na te respiratore, bila sam naviknuta na Dreger, ali ja ne radim sa Dregerom, nakon toga smo radili i sa Mindray, sa njim nije bilo nikakvih problema, sad i sa ovim nemamo nikakvih problema. Nemojte izvrtati moje riječi. Ja sam rekla najdraži. Meni je i od auta najdraži "bentley", ali nemam mogućnost da ga vozim - kazala je Izetbegović.

"Svako civiliziran čita portale"

Odgovorila je i da Klinički centar nije ranije radio sa respiratorom ACM 812, a kada se počelo govoriti o tome, bili su informirani da je cijela Srbija i Crna Gora bila premrežena tim respiratorima.

Tužilac je problematizirao i kako Izetbegović zna da su cijene divljale, ako je KCUS pokušao provesti samo jednu nabavku.

- Svako civiliziran i educiran čita portale, vi izguglate respiratore i vidite cijene - kazala je Izetbegović.

Tužilac je ponovo predočavao dijelove Viber prepiske, na što su odbrane prigovarale, jer se radi opet o razgovoru drugih osoba.

Radi se o poruci koju je, prema Tužilaštvu, Novalić proslijedio, a koja navodno govori o ulozi svjedokinje u nabavci testova.

- "Morate brzo reagirati na 150.000 testova jer neko će ih drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira za nas..."

- Ispod toga piše Sebija - kazao je tužilac, te pitao svjedokinju da li je ona autor te poruke.

- Ne. Ja se ne sjećam, samo znam da smo sve testove koje smo dobili od FUCZ-a oni nabavljali preko UNDP-a.

Sutkinja Džemila Begović je kazala tužiocu da joj nije jasno šta on ovim želi dokazati.

- Ne znam čak ni šta želite ovim dokazati, da je svjedokinja bila u komunikaciji sa Solakom? Šta želite dokazati?

Tužilac je kazao da oni tvrde da je ovo predmet u kojem žele dokazivati elemente političke korupcije. (Inače, prvo pitanje tužioca svjedokinji Izetbegović bilo je o političkom opredjeljenju, na šta su reagirali odbrana i predsjedavajuća Sudskog vijeća, op.a.). 

- Ma nema to nikakve veze. Svjedokinja je rekla da nije autor poruke - kazala je sutkinja.

Izetbegović je na ovu tvrdnju tužioca kazala da je to "budalaština", te upitala:

- Mogu li ja ići sad na posao?

Nakon Izetbegović, svjedočio je Denis Đulalić, vlasnik kompanije Kubikus, putem kojeg je KCUS pokušao provesti nabavku respiratora.

Suđenje, afera respiratori, Solak, Hodžić, Novalić, sud BiH, 24.03.2021
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.