open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović: Rekao sam Schmidtu da će nametanjem ovakvih izmjena nanijeti štetu BiH i samom sebi
U Multimedijalnoj sali Općine Hadžići održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik Stranke Bakir Izetbegović.
25.07.2022. u 21:57
get url
text

Izetbegović je tokom obraćanja istaknuo da večerašnja tribina nije predizborni skup već prilika za razgovor sa građanima o političkoj situaciji. Također je kazao da je 2010. godine predizbornu kampanju započeo u Hadžićima, te je podsjetio da je to bila pobjednička kampanja.

- Berićetli je bilo. Tada se tačno osjetila bratska energija, podrška koja je izuzetno važna kada se kreće u političku utrku. Mislim da ćemo ovaj put to uspjeti i lakše. Naš narod prepoznaje. Dobra je stvar što su ovi drugi preuzeli vlast. Nema drugog načina da se razuvjeri javnost, da se pokaže da oni ne mogu – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o protestima pred zgradom OHR-a u Sarajevu povodom najavljenog nametanja izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona, kazao je da je prije protesta imao telefonski razgovor sa Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

- Mislim da će Schmidt odustati. Rekao sam mu još prije deset dana da odustane, da će ući u minsko polje i da će nanijeti veliku štetu BiH i samom sebi – izjavio je Izetbegović.

SDA će, poručio je Izetbegović, građanima ponuditi istinu, a to je činjenica da je ta stranka u protekle tri decenije uspijevala riješiti sve krupne izazove sa kojima se država Bosna i Hercegovina suočavala.

- Ima stvari koje se moraju ponavljati, o tome ko je otvorio demokratske procese, ko je prvu stranku napravio, ko je organizovao odbranu, ko je sa strancima znao poslije toga praviti državu, od tri vojske jednu, od tri granične policije jednu, od tri obavještajne službe jednu. To smo mi radili. Mi smo vratili ime našem narodu, svoj jezik, reafirmisali smo naš identitet – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na izazove sa kojima se država suočavala u posljednje četiri godine, istaknuvši blokade i opstrukcije, ali i pritiske koji su se odnosili na izmjene Izbornog zakona.

- Prošli smo i pandemiju, udar na zdravlje i ekonomiju. Danas imamo 10.000 više radnih mjesta nego onda kada je pandemija počela. Imali smo i migrantsku krizu. SDA je na sve to imala odgovor – poručio je Izetbegović.

Posebnu pažnju je posvetio nizu apelacija koje je kreirao Pravni savjet SDA, a na osnovu kojih je Ustavni sud BiH donosio odluke kojima je spašena imovina države Bosne i Hercegovine i njene nadležnosti.

- Šest u odnosu na nula je za nas u protekle tri godine. I niko to nije radio osim SDA – kazao je Izetbegović.

Još jedna istina je, dodao je, da je SDA politički monolit koji ima jasnu ideologiju, reference, politiku i emociju.

- Volimo svoj narod, volimo ime svoje zemlje. To nas vezuje. Ko to još ima osim nas? S druge strane je jedna politička kakofonija čiji jedini cilj je vlast, zauzimanje fotelja. Oni nikakav prodor nisu napravili tamo gdje su SNSD i HDZ. Nisu čak ni pokušali. Tvrde da su opozicija, a imaju više pozicija u vlasti nego SDA – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na rezultate rada aktuelne vlasti u Kantonu Sarajevo u proteklom mandatu, istaknuvši da je dug Kantona u tom periodu utrostručen, da se skoro 130 miliona KM u prva tri mjeseca ove godine potrošilo mimo sistema javnih nabavki, te da su brojni višemilionski ugovori, poput onih za promjenu tramvajske pruge i organizaciju EXPO-a, sakriveni od javnosti.

- SDA mora nadjačati one koji su se ujedinili protiv nas. Naš odgovor je snaga, jaka država sa jakim institucijama u jakim međunarodnim asocijacijama, država u kojoj će jačati vladavina prava i u kojoj će svaki građanin biti jednak – poručio je Izetbegović.

Podsjetio je da su brojni uspjesi koji su ostvareni na međunarodnom planu u posljednjem periodu posljedica aktivnog rada kadrova SDA u institucijama Bosne i Hercegovine, te da su niz usvojenih rezolucija i odluka u međunarodnim institucijama i parlamentima, a koje su dobre za Bosnu i Hercegovinu, rezultat tog rada.

Prisutnima na tribini su se također obratili čelnici Općinskog odbora SDA Hadžići i Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.