Izetbegović je upoznao Erdogana sa rezultatima Općih izbora u Bosni i Hercegovini, a naročito sa rezultatom koji je ostvarila SDA, saopćeno je iz te stranke.

- Istaknuto je da je SDA zadržala podršku glasača, te da je u određenim dijelovima Bosne i Hercegovine poboljšala rezultat u odnosu na Opće izbore 2018. godine.

Govoreći o izborima za članove Predsjedništva BiH, Izetbegović je naglasio da je podrška birača koju je dobio procentualno veća u odnosu na ranije ostvarene rezultate, ali da to nije bilo dovoljno zbog ujedinjavanja više stranaka protiv kandidata SDA.

Erdogan je čestitao Izetbegoviću na rezultatima koje je ostvarila SDA, te je pružio punu podršku u daljem radu u interesu Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

Također je razgovarano i o posljednjoj odluci Visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

Izetbegović je ocijenio da je odluka Visokog predstavnika jednostrano rješenje koje ide u prilog isključivo jačanju pozicije HDZ-a BiH, dok se u potpunosti zanemaruje pozicija Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS - navodi se.