Izetbegović: Razgovaramo o Domu naroda, Čović insistira i na izboru članova Predsjedništva

Objavljeno: 01.02.18 u 14:39

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić borave u Briselu na poziv predsjednika Evropske narodne stranke Josepha Daula. Tema sastanaka bit će Izborni zakon.

Članovi Predsjedništva BiH na sastanku sa Josephom Daulom
Članovi Predsjedništva BiH na sastanku sa Josephom Daulom

Članovi Predsjedništva sastaju se pojedinačno s predsjednikom Evropske narodne stranke, a zatim će održati zajednički sastanak.

Daul, prenosi HRT, pokušava posredovati među predsjednicima triju stranaka, koji su ujedno i članovi Predsjedništva BiH, kako bi se riješio status quo vezan za neophodne izmjene izbornog zakonodavstva.

- Vrlo je sužen prostor za neko rješenje. Razgovara se, prije svega, samo o Domu naroda, mada gospodin Čović insistira da se tome priključi problem izbora članova Predsjedništva. Ali neće se o tome govoriti ovdje u Briselu, nego samo o Domu naroda, odnosno implementaciji presude Ljubić i to je jako uzak prostor. Ne možete vi sa 17 predstavnika, od čega će devet ili deset biti iz kantona, riješiti valjano presudu Ustavnog suda – kazao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik SDA.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se tokom dana i sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini.