Izetbegović: Razgovaramo o Domu naroda, Čović insistira i na izboru članova Predsjedništva

objavljeno: 01.02.2018. u 14:39

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić borave u Briselu na poziv predsjednika Evropske narodne stranke Josepha Daula. Tema sastanaka bit će Izborni zakon.

Članovi Predsjedništva sastaju se pojedinačno s predsjednikom Evropske narodne stranke, a zatim će održati zajednički sastanak.

Daul, prenosi HRT, pokušava posredovati među predsjednicima triju stranaka, koji su ujedno i članovi Predsjedništva BiH, kako bi se riješio status quo vezan za neophodne izmjene izbornog zakonodavstva.

- Vrlo je sužen prostor za neko rješenje. Razgovara se, prije svega, samo o Domu naroda, mada gospodin Čović insistira da se tome priključi problem izbora članova Predsjedništva. Ali neće se o tome govoriti ovdje u Briselu, nego samo o Domu naroda, odnosno implementaciji presude Ljubić i to je jako uzak prostor. Ne možete vi sa 17 predstavnika, od čega će devet ili deset biti iz kantona, riješiti valjano presudu Ustavnog suda – kazao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik SDA.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se tokom dana i sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini.