open-navfaktor-logo
search
Intervju
Izetbegović: Primitivna je ideja da jedan narod živi u jednoj državi
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je da je ključni razlog njegovog dolaska u Brisel da prijatelje BiH upozna sa situacijom u zemlji, i da lobira da BiH u 2021. godini dobije kandidatski status.
29.06.2021. u 18:20
get url
text

On je rekao i da je ideja da jedan narod živi u jednoj državi - ideja 19. vijeka, primitivna je. Iskazao je optimizam da se stanje u BiH može popraviti i da je moguća relaksacija odnosa u državi, ali i između zemalja Zapadnog Balkana.

U intervjuu za N1 je istakao i da su utisci dobri, i smatra da će BiH dobiti kandidatski status.

- Uvjerio sam se da lobiranje pomaže. Snažno sam lobirao da se ukine Talinski uslov kako bi BiH krenula dalje na NATO putu. Prvi put su mi rekli – "gospodine Izetbegoviću, NATO je jak jer ne mijenja uslove". Kasnije su ti isti ljudi pristali na to da se ukine, onda smo krenuli - rekao je Izetbegović koji je u posjeti Briselu.

Istakao je kako vrijedi razgovarati, dolaziti u Brisel, te da stoga očekuje kandidatski status za BiH.

Kao da guramo Sizifov kamen

Izetbegović je kazao da postoji određeni zamor sa BiH, ali…

- Ali naravno da ne mogu ostaviti BiH. I mi političari u BiH osjećamo zamor, kao da guramo Sizifov kamen. Ali ne može se BiH ostaviti, nije ona samo naša, to je multietnička zajednica. Ne možemo dopustiti da ode u kolaps situacija u BiH. Mora se sačuvati stabilnost, mir i BiH - istakao je Izetbegović. 

On je rekao da se i u Briselu vode napori da se razriješe neki čvorovi, kao što je Izborni zakon, da budu zadovoljne sve četiri strane, Srbi, Hrvati, Bošnjaci i oni koji se ne svrstavaju u tu grupaciju.

- Multietnička BiH je spontano nastala, a bila je pretečna multinacionalne Evropske unije. EU to treba prepoznati, da BiH imamo onakvu kako je mi pamtimo prije rata - izjavio je Izetbegović.

- Kako je to definisao moj rahmetli otac – nije BiH parče teritorije na Balkanu, to je ideja, različite, vjere, kulture mogu živjeti zajedno. Niko nas nije forsirao kada su se gradile crkve i džamije koje su se skoro pa oslanjale jedna na drugu. Najveća bogomolja u Sarajevu je jevrejski hram. Nema kakve crkve nemate u Sarajevu, sve je to prepleteno sa džamijama, sinagogama, to treba da poštuje Evropa, ona je satkana na tome - kazao je Izetbegović za N1.

On je ocijenio da je potrebna relaksacija odnosa na Zapadnom Balkanu, i misli da je to moguće. Također, ocijenio je da se BiH kreće u pravom smjeru.

- Kada uporedimo stanje s onim od prije 30 godina, 25, mi se ipak krećemo u pravom smjeru. To da svi pripadnici jedne nacije treba da žive u jednoj državi – to pripada 19 vijeku. Primitivna ideja, neutemeljena ideja. Različite kulture treba da žive zajedno. Svi veliki gradovi, uspješni, su multietnički. Šaroliki su. To su stupidne ideje da se trebamo rastajati jer ne pripadamo jednoj vjeri, jednoj naciji - kazao je Izetbegović.

Istakao je da postoje određeni strahovi, ali na tome treba raditi, kao i na međusobnom povjerenju.

Dodikov zahtjev presedan

Također, komentarisao je i zahtjev Milorada Dodika da se zabrani govor Biseri Turković, ministrici vanjskih poslova BiH, pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Rekao je da Predsjedništvo BiH nikada nije odobravalo nastupe ministara vanjskih poslova, i da je Dodikov zahtjev presedan.

- Neće ministri pitati svaki put šta će govoriti. Njegova nastupanja su naravno ograničena dokumentima, stategijama koje se odnose na međunrodne odnose – ona se kreće unutar njih - kazao je Izetbegović.

Dodao je da "ovo da se zaustavlja, dezavuiše, to se nije radilo nikada".

Otkrio je i da je bio na neformalnom sastanku sa Christianom Schmidtom, novim visokim predstavnikom u BiH.

- Trajao je dugo sastanak. Zanimljiv čovjek koji poznaje situaciju na Balkanu. Ja sam optimista, energičan je, uporan. Sa potporom Njemačke, EU može pomoći da se stabiliziraju stvari - zaključio je Izetbegović.

Napomenuo je da postoji otpor Republike Srpske oko imenovanja visokog predstavnika, kao i Rusije, ali da će to proći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.