Petak, 09.06.2023.
FOTO: Arhiv/Muhidin Živojević

Izetbegović: Pozivam probosanske stranke i patriote da dokažemo da rješenje nije linija manjeg otpora

U rezidenciji američkog ambasadora u BiH u Sarajevu počeo je sastanak specijalnog izaslanika SAD-a za izbornu reformu Matthewa Palmera i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Eichhorst sa delegacijom SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem.

Izetbegović je novinarima prije sastanka kazao kako su se stvari svele na razgovore i pregovore o Predsjedništvu BIH i državnom i federalnom domu naroda.

- Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, tu je sve urađeno po Ustavu i zakonu, i to je virtualni problem. Kada su u pitanju domovi naroda, tu se ne radi ni po ustavu ni po zakonu. I kada nije blokiran Dom naroda BiH, onda se obaraju zakoni, namjerno se provocira kriza četvrtu godinu, a kada je u pitanju Dom naroda FBiH, HDZ je iskoristio da poništi izbornu volju građana Federacije BiH – rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je istakao da pored "ozbiljna dva problema koja se odnose na domove naroda prijatelji iz međunarodne zajednice, medijatori, ipak su se odlučili da se fokusiraju na virtualni problem".

- Dva realna problema stavljaju se za sada u stranu. Krenuli su linijom manjeg otpora i trebat će ih uvjeriti da ono što ide na račun probosanskih stranaka, patriota u BiH nije linija manjeg otpora. Da bih to postigao, ja ne smijem biti sam i pozivam sve probosanske stranke u Parlamentu da zajedno sa nama, sa SDA, dokažemo međunarodnoj zajednici i partnerima u BiH i na Balkanu da probosanski front nije linija manjeg otpora – poručio je Izetbegović.  

Sat nakon Izetbegovića u rezidenciju je stigao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a. Čović nije davao izjave novinarima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh