open-navfaktor-logo
search
O ramazanu i koronavirusu
Izetbegović: Ovo je vrijeme da se vratimo pravim vrijednostima i prilika da razmislimo zašto nas je ovo snašlo
"U ramazanu se neće moći kontaktirati kao ranije, to će nedostajati". 
24.04.2020. u 21:51
get url
text

Kazao je to večeras u "Ramazanskim razgovorima" Hayat televizije zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, govoreći o ramazanu u vrijeme pandemije koronavirusa.

- Mislim da će ljudi imati više vremena da razmisle o onome što nas je snašlo. Ramazan je prilika da se vratimo istinskim vrijednostima, da se suočimo sa sobom, sa obavezama prema vrijednostima, prema Bogu… Njegova svrha jeste da se čovjek osami, naročito noću, da pročita Kur’an nanovo, da razmislimo o tome zašto nas je ovo snašlo - kazao je Izetbegović.

Ukazao je na činjenicu da se "zemlja sve vrijeme puni onim što umire, ali se nikada ne zagađuje".

- Tako je to Bog napravio da zemlja uvijek s proljeće nanovo miriše. Mi smo to zaprljali. Zaprljali smo međudobne odnose, nešto što je moralni prostor. Treba da se suočimo s tim. Očigledno, On nas je u ovom času zaustavio. Jednim virusom koji se jedva vidi na mikroskopu. Zaustavio je moćne privrede, moćne države… ni na koji način se čovjek ne može suprostaviti onome što Bog odluči da uradi. Vrijeme je da vidimo gdje smo pogriješili. Bilo je previše nasilja nad ljudima, nasilja nad prirodom.Vrijeme je da pročitamo Kur’an, da se podsjetimo vrijednosti, da budemo bolji – rekao je Izetbegović.

Kazao je kako smo svi braća, potomci jednog para.

- Kada se vraćamo vjeri, treba se vraćati na pravi način. Neće u ovom ramazanu biti tih susreta ali se može pomoći ljudima, starijima. Trebamo pokazati tu ljudskost. Ovakve stvari kakve nas pogode imaju i te dobre strane. Pokažu da ima više komšijskih odnosa. Bogati se moraju brinuti o siromašnima, onima kojima je to potrebno. Imamo obavezu da bi drugim ljudima bilo lakše – rekao je, između ostalog, Izetbegović

Kompletan razgovor možete pogledati u videosnimku.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.