Izetbegović je izjavu dao medijima nakon polaganja cvijeća na mezarju Kovači, u Sarajevu, povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Komentarisao je sastanak održan sinoć kojem su uz njega i Varhelyija prisustvovali i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Upitan o čemu je sinoć razgovarano, Izetbegović je kazao "stare teme".

- Ti sastanci su više u funkciji toga da se ipak sjeda, da Milorad Dodik sjedne sa mnom i Čovićem, da se u izvjesnoj mjeri relaksira sama atmosfera kako bi se omogućili eventualno neki pomaci. Tražio se izlaz iz krize, šta raditi s Inzkovim zakonom koji eventualno može biti donesen i u parlamentu uz neke dopune koje odgovaraju srpskoj strani, poput recimo spominjanja i Jasenovca i genocida u Jasenovcu, da ne ulazim u detalje - rekao je Izetbegović.

VEZANI TEKST - Okončan sastanak u Sattlerovoj rezidenciji, učesnici bez izjava: Dodik rekao da se novinari zahvale EU

Dodao je kako su pred Varhelyijem, koji nije u detalje upoznat sa situacijom, razgovarali o zahtjevima HDZ-a, protivujvetima koji se odnose na svođenje Doma naroda na isključivu zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i tome slično.

Upitan da li se može reći da je sastanak bio uspješan, Izetbegović je kazao kako je "uspješan utoliko što se sjedilo i razgovaralo":

- Što se ne šuti, što se ipak pokušavaju približiti stavovi i mislim da, bili smo sva trojica jučer, sva trojica želimo da se situacija razriješi i kriza prevaziđe i da se ide naprijed. Nije bilo one uobičajene drskosti jednog od te trojice.