open-navfaktor-logo
search
Mnoga pitanja
Izetbegović o pravosuđu, sastancima predsjednika stranaka i kolegama u Parlamentu
Ovaj incident koji se desio sa Tegeltijom, zaista nije trebao sebi dopustititi takvu stvar, rekao Bakir Izetbegović
28.05.2019. u 15:07
get url
text

Da li je u našoj zemlji moguće održavanje vanrednih izbora, o radu pravosuđa, ko obračunava troškove putovanja zastupnicima i delegatima Parlamenta BiH iako sjednica nema mjesecima. Zatim, hoće li biti uskoro sastanak političkih lidera u BiH kako bi se riješili problemi u državi, sve su to pitanja na koja je danas novinarima u Sarajevu nakon neuspjelog sastanka kolegija oba doma Parlamenta BiH odgovarao Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda BiH.

- Mogućnost vanrednih izbora, hvala Bogu, ne postoji. Jer da postoji, imali biste ih svako šest mjeseci. S obzirom na naše današnje odnose, to bi bilo gore-dolje. Na ovaj način smo ipak prisiljeni da nađemo neka rješenja i da jedni s drugima, oni koje je narod odabrao,  iznađu rješenja i pokrenu zemlju iz ove situacije - rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li to znači da parlamenarci neće podlijegati naredne četiri godine nikakvim sankcijama iako ne rade svoj posao, Izetbegović je kazao da bi u tom segmentu OHR, odnosno, PIC, trebalo da donesu određene odluke, tumačenja.

- Primati visoku plaću, a neradom ubijati zemlju, zaustavljati državu, neprihvatljiva je stvar i sigurno protivzakonito - rekao je Izetbegović.

Bilo je i novinarskih pitanja, u smislu, ko daje odobrenja za putovanja, odvojeni život parlamentarcima, ako Parlament BiH ne radi?

- Što se tiče putovanja i predstavljanje Parlamentarne skupštine van BiH, ne mislim da trebamo i to zaustaviti. Bitno je da smo predstavljeni, zašto bismo poslali još takvu depresivnu poruku? Ostalo ide svojom automatikom, ali smatram da je to nečasna stvar primati plaće, ne htjeti formirati komisije. Ne htjeti raditi za državu i građane, nečasna je stvar - naglasio je Izetbegović.

Osvrnuvši se na neimenovanje parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, Izetbegović je rekao da još nije kasno za to.

- Mislim da još postoji mogućnost da se to uradi do 24. juna, kada je rok, ako uspijemo riješiti čvor, koji je vezan za aktivaciju, odnosno, slanje prvog Nacionalnog plana. Očekuje se od sviju, da se napravi neki kompromis. Kada je u pitanju Ustav BiH i vladavina zakona, kompromis se ne može napraviti. Mi očekujemo da mandatar novog saziva Vijeća ministara, koji će biti iz reda SNSD-a, to jasno potvrdi, kada je u pitanju Ustav, vladavina zakona, odnosno, svih zakona i odluka, koje je donijelo Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH, da se oni imaju poštovati - kategoričan je Izetbegović.

Dodaje kako će ovih dana pokušati organizirati sastanak lidera tri stranke u BiH.

- Pokušat ćemo ovih dana napraviti neki sastanak. Sada ne postoji opći konsenzus kada je u pitanju kretanje BiH ka NATO-u jer imamo imamo otpor Narodne skupštine RS-a. Također, od RS-a imamo otpor kada je riječ o reformi policije, treba razgovarati. Mislim da ćemo se vidjeti ovih dana, Čović, Dodik i ja - dodao je Izetbegović.

Prokomentirao je i sutra najavljene proteste pred Tužilaštvom BiH, a na koje je pozvao i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

- Nešto treba mijenjati u kompletnom pravosuđu u Bosni i Hercegovini. Svi vidimo da nije dobro. Protesti su dozvoljena stvar. Oni moraju biti unutar onoga, kako to zakon reguliše, dakle mirni protesti. Ne možemo zabraniti ljudima da iskažu nezadovoljstvo. Mislim da smo mi svi nezadovoljni s tim kako funkcioniše pravosuđe. Ovaj incident koji se desio sa Tegeltijom, zaista nije trebao sebi dopustititi takvu stvar, to je protivzakonito, tako da se ne trebamo čuditi kada neki ministar obraća pažnju na takvu stvar - rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje da li je za uvođenje stranih eksperata u pravosuđe BiH, Izetbegović kaže da je za nezavisne, nepristrasne eksperte, profesionalace, iz Bosne i Hercegovine koji nisu u vezi s nekim političkim strankama.

- Mislim da bi to bila pomoć BiH, uključujući strane sudije, ali nisam uvjeren da bi druge dvije strane to prihvatile. Mi jesmo za to - govori Izetbegović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.