open-navfaktor-logo
search
"Protivzakonita stvar"
Izetbegović o OSBiH: Mladi odlaze, na koncu završe u rovovima, to ne bi trebao biti ni Dodikov cilj
Dakle, to je potpuno protivzakonita stvar. On to može pričati, ali tako nešto neće moći uraditi, ocijenio je Izetbegović najave Dodika o uniformama Trećeg pješadijskog puka
13.05.2019. u 15:53
get url
text

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), komentirao je danas na novinarski upit i najave Milorada Dodika da će pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH obući iduće godine, 12. maja, uniforme Vojske RS-a. 

- Mislim da do toga neće doći. Dodik svaki dan neku takvu izjavu daje, s kojima ne znam na kraju krajeva i šta želi postići, osim što omladina odlazi iz BiH i, na kraju krajeva, završi u rovovima u BiH. Mislim da to ne bi trebao biti cilj ni gospodina Dodika. Dakle, to je protivzakonita stvar. On to može pričati, ali tako nešto neće moći uraditi - rekao je Izetbegović.

Odgovorio je Izetbegović i na upit o izjavama srbijanskog ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji je kazao da "RS nema vojsku, ali srpski narod ima". Tu je izjavu Izetbegović ocijenio besmislenom.

- Naravno da ima srpski narod vojsku. To su bosanski Srbi, to je naš narod ovdje u BiH, dio bh. nacije. Ne treba nama gospodin Vulin to da govori. To je faktički naš narod koji nema puno veze sa Srbijancima, puno više veze ima sa Hrvatima i Bošnjacima, bez obzira na to šta se dešavalo u zadnjih 100 godina. Genetski je to jedna te ista baza. Oni su odavde iz BiH, ma kako ih zvali. Identiteti njihovi koji su se formirali s vremenom su itekako utjecali jedni na druge, prožimali se. Hvala gospodinu Vulinu što nas podsjeća na to, da sa nama žive naši sunarodnjaci Srbi - zaključio je Izetbegović.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.