open-navfaktor-logo
search
O predsjedniku RH
Izetbegović o Milanoviću: On iznenađuje sve, kakve veze ima Izetbegović sa ulaskom Finske u NATO?
Predsjednik Stranke demokratske akcije nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke u Sarajevu, odgovarajući na pitanja novinara, prokomentirao je izjave koje je o njemu dao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.
05.05.2022. u 18:17
get url
text

Izetbegović je rekao da se neke Milanovićeve izjave ne mogu prokomentarisati nego da su "daleko od pameti".

- Gospodin Milanović sviju nas iznenađuje, mislim i Hrvate u Hrvatskoj i nas u Bosni i Hercegovini. S njim sam se sreo prije nekih pola godine, onda sam poslije toga čuo stvari o tom sastanku koje se nisu desile. Od tada ne komuniciram s njim jer znam da će ići u javnost sa stvarima koje se nisu desile i koje nisu rečene. Prije par sedmica je kazao da će zaustaviti Finsku u pristupu NATO-u dok Izetbegović ne promijeni Izborni zakon u BiH. Kakve veze to dvoje ima? Dakle, Finska treba da trpi dok Izetbegović ne promijeni... Stranka demokratske akcije ima osam ruku u Zastupničkom domu i ti ljudi sasvim sigurno neće dići ruku za nešto za šta oni smatraju da ne trebaju dići ruku. Džaba bi bio i Izetbegović da ih nagovara. A osam ruku od 42, pa šta je to - rekao je Izetbegović i dodao:

- Dalje, nesporazum je između građanskih, ljevičarskih stranaka i etnocentrične hrvatske stranke HDZ u BiH. Između njih je problem, zašto bi ga Izetbegoviuć rješavao. Mi "ni luk jeli, ni na luk mirisali". Nikada SDA nije predložila ni člana Predsjedništva BiH Hrvata, niti u Domu naroda bilo kojeg Hrvata. Zašto sam ja dužan da takvu stvar riješim, a nemam ni kapacitet. Ali Milanović poveže mene i problem između građanskih stranaka i HDZ-a u BiH i članstvo Finske u NATO. Daleko od pameti.

Odgovorio je i na izjave Milanovića da je Izetbegović "čovjek Ankare, samovoljan, da se sa njim ne može razgovarati".

- Sa mnom se itekako može razgovarati. Ja sam bio za to da se te stvari riješe, da popravimo odnose Hrvata i Bošnjaka u BiH i nema nama na zelenu granu dok se ta stvar ne riješi. Mi ne želimo da imamo problem sa hrvatskim korpusom u BiH. Čović nas je odmakao od tog rješenja. Ja sam sve vrijeme pokušavao da ga dovedem u pamet. Insistirao sam da ne zaustavlja ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH, da ne izgovara u Beogradu stvari koje su protiv suvereniteta ove zemlje, da ne staje uz Hrvatsku kada je u pitanju Pelješki most, nego uz nas da traži neko rješenje - kazao je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.