open-navfaktor-logo
search
Lider SDA
Izetbegović o Milanoviću: Bilo bi bolje da manje govori, a više razmisli prije nego što kaže
Bakir Izetbegović, lider SDA, komentirao je posljednje izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.
07.12.2021. u 13:05
get url
text

Kazao je kako Milanović "puno govori za jednog predsjednika", te da bi "bilo bolje da manje govori, a više razmisli prije nego što kaže".

- Govoriti o užasnim zločinima, genocidima, porediti to, relativizirati, to su bolne stvari da bi se o tome olako pričalo. Čuli smo da se to sada realtivizira, da se poredi da li je neki genocid veći ili manji. To ne treba raditi. To vrijeđa žrtve. U BiH svi Hrvati katolici i Bošnjaci muslimani su protjerani s pola teritorije, sve katoličke crkve su sistematski porušene i sve muslimanske bogomolje. Napravljeni su koncetracioni logori u 20. vijeku u kojima su bila masovna silovanja i ubistva civila. Etnički je bila potpuno očišćena polovina BiH. Najgori mjesec u čitavih 40 mjeseci nasilja bio je juni 1992, puno gori od jula 1995. godine kada je bio vrhunac genocida u Srebrenici. U genocidu u Srebrenici ubijeno je više od 8.000 dječaka, mušakaraca, ali u junu mjesecu su masovna etnička čišćenja i silovanja napravljena širom BiH nad Hrvatima i Bošnjacima. Hrvatski predsjednik bi to trebao da uobziri i ne govori o tim stvarima olako. Ako je u Jasenovcu za par godina ubijeno toliko ljudi koliko je on kazao, u BiH je ubijeno više od '92. do '95. Čude me olake izjave u vezi sa time i olake izjave sa aparthejdom s kojim radi garnitura koju predvodi Milorad Dodik u RS-u - rekao je Izetbegović za N1.

VEZANI TEKST - Milanović: Inzkova odluka nije opravdana, nije svaki genocid isti, Dodik nije najveći problem u BiH
 

Milanovićevu izjavu da "licitra mrtvima" nije konkretno komentirao, ali je poručio kako niko ne može ignorirati i ismijavati multietničku komponentu probosanski blok, koji je dobio duplo više glasova od HNS-a.

- Čitav probosanski blok stranaka iz Hrvatske i Srbije se pokušava svesti na to da su sve Bošnajci pa se reducira na baščaršijsku politiku. To se ismijava i pokazuje nedostatak respekta. HNS – HDZ i grupacija stranaka dobili su 180.000 glasova. Ako uzmemo da Bošnjaka ima tri puta više nego Hrvata, onda bi probosanski blok trebao dobiti 500.000 glasova, a dobio je 815.000 glasova. Probosnaski front ima 60 posto ruku u PSBiH, ima barem 200.000 glasova koji su hrvatski, srpski, mješoviti brakovi, iz reda ostalih. Ne može se tako reducirati na Sarajevo, Baščaršiju. Ne može se ignorisati postojanje multietničke komponente koja dobije duplo više glasova nego kompletan HNS - poručio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.