open-navfaktor-logo
search
Čestitao Jasmili Žbanić
Izetbegović o filmu "Quo vadis, Aida": Trajno ovjekovječena istina o genocidu u Srebrenici
"Quo vadis, Aida?" je ostvarenje koje nadilazi okvire i domete filmske umjetnosti, te predstavlja svjedočanstvo o genocidu u Srebrenici koje će, uz sudske presude, ostati kao historijski i umjetnički zapis koji može pomoći da se takav zločin više nigdje ne ponovi.
26.04.2021. u 14:18
get url
text

Kazao je to Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider Stranke demokratske akcije čestitajući Jasmili Žbanić na ovom filmskom ostvarenju.

- Sama činjenica da se film Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" našao u užoj konkurenciji za najprestižniju filmsku nagradu Oscar ogroman je uspjeh za ekipu koja je učestvovala u njegovom stvaranju, ali i bosanskohercegovačku kinematografiju i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Jasmili Žbanić i cijeloj ekipi filma "Quo vadis, Aida?" upućujem najiskrenije čestitke na ostvarenom uspjehu. Nesumnjivo je da su svojim ostvarenjem obilježili bosanskohercegovačku kinematografiju, ali i da su trajno ovjekovječili istinu o genocidu u Srebrenici i učinili je dostupnom cijelom svijetu. Ta činjenica važnija je od svake filmske nagrade i priznanja - kazao je Izetbegović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.