open-navfaktor-logo
search
Lider SDA
Izetbegović o američkim sankcijama Novaliću, koalicijama, željama Dodika i Čovića...
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, govorio je danas o rezultatima izbora i odgovarao na pitanja o formiranju vlasti, ali i o sankcijama SAD-a Fadilu Novaliću, premijeru FBiH.
04.10.2022. u 13:22
get url
text

Na konstataciju da je Milorad Dodik, lider SNSD-a, najavio formiranje vlasti s HDZ-om i da su već spominjane određene pozicije, Izetbegović je kazao da SDA nije razgovarala ni sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem ni sa Dodikom.

- Oni imaju svoje želje. Mislim da je rano da se tako počnu dijeliti pozicije – dodao je Izetbegović.

Naglasio je da je važno da je SDA dobro prošla i da će imati dobre pozicije u zastupničkim domovima, ali i da će taj proces trajati.

Na pitanje o tome da je opozicija iz RS-a govorila da će formirati koaliciju sa SDP-om i formirati vlast na nivou BiH bez HDZ-a, SNSD-a i SDA, Izetbegović je naglasio da nije o tome razgovarao, ali i da to vidi kao nemoguću misiju.

- To je više na nivou želja, a ne realnih mogućnosti – dodao je Izetbegović.

Odgovorio je i na pitanja o sankcijama SAD-a Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, i da li ga i dalje vidi na ovoj poziciji.

- Obrazloženje sankcija Novaliću, razlozi zbog kojih su izrečene, zaista ne razumijem. Jer je obavijestio penzionere o tome da su dobre stvari za njih urađene, da se stvaraju šanse da se dodatno neke dobre stvari urade. To je njegov posao, da uradi dobre stvari za penzionere i da ih obavijesti o tome. Ne vidim šta je razlog. Bojim se da samo izricanje sankcija gubi vjerodostojnost uz ovakva obrazloženja. Što se mene tiče, bio je dobar premijer, rezultati su tu. Mi o tome odlučujemo, ne State department – rekao je Izetbegović.

Iznio je stav i o eventualnim promjenama Ustava i Izbornog zakona.

- Nisam optimista da će se nešto bitno pomaći kad su u pitanju izmjene Ustava i Izbornog zakona. Mislim da možemo samo ponovo zatrovati odnose i zakomplikovati situaciju sa pokušajem da se nešto mijenja narednih mjeseci. Treba prvo formirati stabilnu koaliciju, uraditi što više za ovu zemlju, pa kad se sve smiri, eventualno razgovarati o nečemu o čemu se mogu dogovoriti dvije trećine, koliko treba za promjenu Ustava – istakao je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.