open-navfaktor-logo
search
Sjednica GO SDA
Izetbegović: NSRS je ušla u "crvenu zonu", pozivamo NATO i EUFOR da pojačaju prisustvo u BiH
U Kaknju je danas održana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) na kojoj su doneseni zaključci, a između ostalog, upućen je poziv da se pojačaju snage NATO-a i EUFOR-a, posebno u Brčkom.
17.12.2021. u 18:26
get url
text
Press konferencija nakon GO SDA

- U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) su ušli u "crvenu zonu" onoga što je kažnjivo po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine i očekujemo da Tužilaštvo poduzme aktivnosti. Zadužili smo funkcionere SDA da pokrenu postupke za zaustavljanje onoga što se pokušava u NSRS. Pozivamo NATO, EUFOR, da u skladu sa svojim mandatom, pojačaju svoje prisustvo, posebno u osjetljivom području Brčko distrikta - rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon sjednice GO-a.

Pozivamo i probosanske stranke na jedinstvo i zajednički nastup u zaustavljanju pomenutih ataka, dodao je Izetbegović, i rekao da u SDA nemaju ništa protiv koordinacije s opozicijom iz RS-a.

- Spremni smo se odazvati pozivu visokog predstavnika Christiana Schmidta kada je u pitanju Zakon o državnoj imovini. Možemo učestvovati u radu buduće komisije, ali odmah ističeno da je državna imovina dio suvereniteta BiH i sve treba završiti u okviru presude Ustavnog suda. Dakle, država je titular imovine - rekao je predsjednik SDA.

Izetbegović je također rekao da je SDA spremna da razgovara o zakonu kojim se zabranjuje negiranje genocida i nagrađivanje ratnih zločinaca, ali očekuju da rješenja ponude zastupnici Srba iz RS-a.

- Neka kažu šta je po njima potrebna dopuna. Nismo spremni da se mijenja suština tog zakona, ali moguće su dopune - rekao je Izetbegović.

GO SDA raspravljao je o ekonomskoj situaciji u Federaciji BiH, a o tome je izlagao premijer Fadil Novalić.

- Mislim da ćemo do kraja godine imati vraćen broj zaposlenih kao prije pandemije, a brojke o izvozu i industrijskoj proizvodnji su čak i bolje od onoga što se moglo očekivati kada je pandemija počela. Imamo globalnu inflaciju, kod nas je nešto preko četiri posto i udara na standard, posebno siromašnih. Zadužili smo Vladu FBiH da vidi kako može pomoći, barem kada su pitanju osnovne prehrambene namirnice - rekao je predsjednik SDA.

SDA je na današnjoj sjednici GO-a pokrenula incijativu lobiranja za BiH u međunarodnim krugovima.

- Potrebno je iznaći način da se lobira u ime BiH. Dali smo nalog kadrovima SDA na raznim nivoima da rade na tome da se napravi fond za lobiranje u inostranstvu. Osnovna sredstva trebaju doći iz kantonalnog budžeta i budžeta FBiH, ali pozivamo patriote da se uključe - rekao je Izetbegović.

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) oštro osuđuje antiustavno djelovanje SNSD-a, jer smatraju da Deklaracija o ustavnim principima i zaključci koje je usvojila NSRS na 24. posebnoj sjednici, predstavljaju direktan napad na ustavno-pravni poredak BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a time i na sam mir.

Iz SDA pozivaju visokog predstavnika u BiH da, u skladu sa svojim mandatom, stavi van snage Deklaraciju o ustavnim principima i zaključke NSRS sa 24. posebne sjednice.

- Glavni odbor SDA pozdravlja napore zastupnika iz Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu, koji su rezultirali nizom inicijativa u kojima je precizno detektirana odgovornost vlasti entiteta RS za krizu u Bosni i Hercegovini, te naglašeno da se po pitanju ograničenih ustavnih i izbornih reformi moraju striktno poštovati presude Evropskog suda za ljudska prava - istakao je - rekao je zamjenik predsjednika Glavnog odbora SDA Alija Tabaković.

Zamjenik predsjednika Glavnog odbora SDA Alija Tabaković

Također je istakao da Glavni odbor SDA pozdravlja rezoluciju o Bosni i Hercegovini koju je izglasao Holandski parlament, poruke s posebnih sjednica oba doma Britanskog parlamenta, te pojačan angažman SAD. Također, pozdravljamo snažne poruke vlada Njemačke, Nizozemske i drugih država na zajedničkim sjednicama Vijeća EU, u kojima je, umjesto neosnovanog izjednačavanja "svih strana", jasno utvrđeno ko su krivci za krizu.

- Glavni odbor SDA poziva na jedinstvo i zajednički koordiniran nastup stranaka probosanskog bloka u suprotstavljanju atacima na ustavno-pravni poredak BiH, kao i na formulisanje zajedničkih stavova o reformi Ustava i izbornog zakonodavstva. Nadamo se da će stranke „Trojke“ prepoznati sudbonosni značaj pitanja o kojima ne smije biti razlike između pozicije i opozicije - jedan je od zaključaka.

Glavni odbor SDA pozdravlja odluku međunarodnih medijatora iz SAD i EU da privremeno odgode razgovore o reformi Ustava BiH i izbornog zakonodavstva do rješavanja krize sa blokadom državnih institucija i nasrtajima na ustavno-pravni poredak BiH.

- U potpunosti dijelimo stav Ambasade SAD i Delegacije EU da se u razgovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva mora odustati od maksimalističkih prijedloga, koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU-a i nemaju podršku u Parlamentu ili društvu. Naglašavamo da se rješenje može naći na temeljima kompromisnih i izbalansiranih principa koje zagovara SDA, uz rješavanje svih pitanja za koje su politički subjekti zainteresirani u paketu - Predsjedništvo BiH, domovi naroda i transparentnost i integritet izbora. Smatramo da se u nastavku razgovora rješenje ne može tražiti u reduciranom formatu SDA-HDZ, već da se predstavnici svih parlamentarnih stranaka moraju naći za istim stolom, naravno u institucijama BiH - rečeno je nakon sjednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.