- Gospodin Sarajlić je čovjek koji je branio BiH,  dva puta je teško ranjen,  dakle ne treba to izgubiti iz vida u ovom momentu kada je napravio ovakvu grešku, za koju će snositi posljedice, tako da on ima svoje pravo da bude u tijelu u koje ga je narod izabrao. (Dom naroda BiH). Kada je riječ o izboru gradonačelnika Sarajeva i direktoru OSA-e, ja nemam pouzdane podatke tome, onaj ko je te stvari izjavljivao možda vam može reći više o tome, ja ne mogu da spekuliram i pričam o tim stvarima - kazao je Izetbegović.

Prvi čovjek SDA je kazao da u jednoj velikoj stranci koja ima jako puno kadrova, zauzima jako puno pozicija i traje već tri decenije  desit će se i neke stvari, samo se nikome dlaka ne cijepa na četvero kao SDA-u. 

- Imate predsjednike stranaka, ljude koji sjede u kolegijima, Parlamentarnim skupštinama, koji su na crnim listama, dešavalo se da predsjednike kantonalnih organizacija USK koji su iz SDP policija hapsi u potkošulji, pa nije bio ovakav napada kao na SDA. Neki su ljudi uradili stvari koje nisu trebali, odgovarat će pred Tužilaštvom,  pred sudom i partijski unutar SDA. Među hiljadama kadrova dešavaju se i ovakve stvari - dodao je.

O eventualnim sankcijama za  načelnika Novog Grada Semira Efendića, koji je objavio sporni audiosnimak Izetbegović je rekao: 

- Ne mislim da će doći do njegove smjene, ali da će snositi političku odgovornost, hoće. Trebao je ovakvu stvar da prvo prijavi nadležnim državnim organima, a onda i Predsjedništvu stranke, tako da se zaustavi proces na vrijeme, da ide prema nama i nadležnim organima, a ne da ide u javnost, to je, između ostalog, protuzakonito -kazao je Izetbegović i poručio:

- I BiH i SDA imaju ozbiljnijih pitanja od neke greške kadra. Imamo blokadu institucija. Napad na institucije Bosne i Hercegovine. Ne mislim da nešto posebno možemo postići po pitanju Izbornog zakona, ali SDA i HDZ BiH trebaju redovno da se sastaju. 

Na novinarski upit da li ima li klanova unutar stranke, Izetbegović je  odgovorio kroz šalu:

- Ja mislim da nema. Je li tako, Denise – pitao je Izetbegović stranačkog kolegu okrećući se prema Zvizdiću. 

- Koji klanovi, "gatački" i "poljinski", je li? Ovaj "gatački klan“, upravo je nekog kajmaka iz Gacka donio, možda je previše kaloričan i daje snagu – kazao je kroz smijeh Izetbegović.