- Pa vidjet ćemo kako će se to sve zajedno završiti. SDA je pobdjednička stranka, pogledajte sve liste, za državni, federalni Parlament, kantone, SDA je prva, duplo jača od sljedeće najjače stranke iz probosanskog fronta. Nije put, nije odgovor, nije uredu izbacivati bazičnu stranku iz vlasti u BiH. To će sigurno imati svoje posljedice.

I nije pitanje i riječ o izbacivanju SDA, strukture političara iz SDA, nego izbacivanje volje jezgra patriotskog u Bosni i Hercegovini koje SDA predstavlja i svega onoga što je SDA radila za državu - poručio je Izetbegović.

Smatra da "Osmorka" kako je naveo, trčkara za HDZ-om u nastojanju da formira vlast i da to nije ono što su očekivali oni koji su glasali za "Osmorku".

- Ovo trčkaranje "Osmorke" za HDZ-om vrijeđa građane, patriote - kazao je Izetbegović. 

Govoreći o dolasku komesara Varhelyija u Bosnu i Hercegovinu sljedeće sedmice, izjavio je da je simboličan korak to što je preporučeno da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Podsjeća da Bosna i Hercegovina nije ispunila sve uvjete da bi dobila taj status, ali očekuje da će do kraja godine ipak dobiti taj status.