open-navfaktor-logo
search
Klinički centar u Sarajevu
Izetbegović: Ne stvarajte paniku, a mi ćemo uraditi sve što možemo; nikome ne ide u prilog da krije tačne podatke
Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, odgovorila je na nekoliko pitanja koja se ovih dana često postavljaju u javnosti. 
17.03.2020. u 14:32
get url
text

Između ostalog, na društvenim mrežama se danima spekulira kako je broj pacijenata mnogo veći nego to zvanične institucije, pa i KCUS, iznose u javnost. Na taj način stvara se osjećaj straha kod stanovništva, a što sa sobom nosi i niz posljedica. 

Faktor je zatražio odgovore od generalne direktorice KCUS-a na nekoliko pitanja koja se često postavljaju. 

Koliko je do sada testiranih uzoraka na koronavirus u KCUS-u i odakle se šalju uzorci, da li iz cijele FBiH?

- Do sada smo uradili 59 testova, danas radimo još 15. Sa područja cijele Federacije BiH dolaze uzorci za testiranje.

Da li je ijedan pacijent koji je pozitivan na koronavirus smješten u KCUS-u, odnosno Klinici Podhrastovi?

- Nema niti jednog pacijenta pozitivnog na koronavirus smještenog u KCUS-u, to jeste na Podhrastovima.

Ko će, ko može biti smješten u Klinici Podhrastovi? Eventualni pacijenti sa područja Sarajeva ili i iz drugih gradova? Ili to zavisi od kliničke slike pacijenta?

Na Kliniku Podhrastovi bit će smješteni pacijenti pozitivni na koronavirus sa teškom kliničkom slikom i potrebom za respiratornu podršku, tj. mehaničku ventilaciju.

Da li ste u toku s informacijama o eventualno novim prostorima na području Kantona Sarajevo gdje bi se mogao formirati izolatorij? Bilo je riječi u javnosti i o objektima koji pripadaju Općoj bolnici. Ministar Fahrudin Radončić je takvo što spominjao tokom posljednjih medijskih istupa. 

- Da, u toku sam. Radi se o objektu koji je u dvorištu Opće bolnice, ali ne pripada Općoj bolnici. To je bivša garnizona ambulanta i spada u vojnu, neperspektivnu imovinu.

Na društvenim mrežama je mnogo dezinformacija i panike. Između ostalog, priča se kako se navodno krije broj oboljelih od COVID-19 te da je situacija mnogo teža nego što se u medijima prikazuje. Šta možete reći građanima po tom pitanju?

- Ne znam zašto bi iko sakrivao tačne podatke? Nikome iole normalnom tako nešto ne bi išlo u prilog. Odgovorno tvrdim da je svaka informacija koju sam dala apsolutno tačna i provjerena. Molim građane da budu odgovorni prema samima sebi, ali i prema svojoj okolini. Smanjite socijalne kontakte i primijenite sve preporuke kriznog štaba.

Panika nije produktivna i nema nikakve potrebe za panikom. Samo razumno i hladno treba primjenjivati propisana pravila. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo u slučaju pojave velikog broja slučajeva. Također, molim sredstva javnog informisanja i novinare da objavljuju samo provjerene informacije.  

Šta savjetujete ostalim pacijentima koji ovih dana trebaju ili namjeravaju doći u KCUS ili imaju uputnice za KCUS? Odnosno, možete li objasniti trenutni način rada KCUS-a po pitanju tretmana drugih pacijenata, a koji nisu ležeći pacijenti?

- Ne krijem nikada podatke od javnosti. Svaki novi slučaj bit će objavljen kao i do sada. Molim građane da shvate ozbiljno situaciju i da se ne kreću prema KCUS-u i bolnicama bez istinske potrebe. Mi smo otvoreni samo za vitalno ugrožene bolesnike i za hitna stanja. Terapiju za onkološke pacijente, hronične pacijente i HIV izdajemo u dogovorene termine na glavnom ulazu KCUS-a.

Programi za hemoterapiju i dijalizu odvijaju se po planu, kao i uvijek.

Molim građane za strpljenje pri pregledima u trijažnim šatorima. To je za njihovo dobro. Također molim građane da, ukoliko imaju povišenu temperaturu, bolove, kašalj, grlobolju, ostaju u svojim kućama i primjenjuju sve kao i kad imaju običnu gripu ili jaku prehladu. Telefonski da kontaktiraju medicinsko osoblje koje je u mobilnim timovima i da prate njihove preporuke. Ukoliko nisu imali kontakt sa nekim ko je došao iz područja žarišta, vjerovatno se ne trebaju brinuti. Ukoliko se stanje pogoršava i pojave disajne tegobe, tim će ih uputiti na daljnju dijagnostiku.

Nemojte zaboraviti da ima puno slučajeva obične gripe, ali i H1N1, tako da primjenjujete standardne metode liječenja prije nego utvrdimo da je potrebno bolničko liječenje.

U Kantonu Sarajevo, za sada, nemamo niti jedan pozitivan uzorak na COVID-19.

Molimo vas, poštujte upute za svoje dobro. KCUS će biti na raspolaganju, ali je potrebno da budemo pošteđeni nepotrebnih intervencija.

Domovi zdravlja moraju biti na raspolaganju građanima u punom kapacitetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.