open-navfaktor-logo
search
Sporna raspodjela
Izetbegović: Ne može Vijeće ministara naređivati FBiH način na koji će dijeliti novac MMF-a
Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je kazao da se sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebaju dijeliti po Ustavu BiH i prema zakonima.
20.05.2020. u 14:17
get url
text

Izetbegović je nakon sjednice Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH rekao da ne može Vijeće ministara BiH naređivati Federaciji BiH način na koji će raspodjeliti sredstva.

- Ta stvar je definirana od strane federalnog Parlamenta i sve što je potrebno je jednostavno proslijediti sredstva entitetima koji će onda svoj udio dati Brčko Distriktu, a Federacija će podijeliti sredstva onako kako je već odlučeno. Tako da mi nije jasno čemu dalje ovakav kapric, osim ako se radi o namjeri da se kantoni posebno učine vidljivim, da se posebno pozicioniraju i kao neki novi entitet u odnosu na Vijeće ministara BiH - kazao je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o održavanju Lokalnih izbora, rekao da nije problem prolongirati izbore na period od mjesec, te da se nada da će Vijeće ministara BiH izdvojiti sva sredstva za održavanje Lokalnih izbora, a ne samo dio.

- Ne znam šta više čekaju. Imali su vremena, mogli su to do sada završiti. Treba osigurati sva sredstva. Očekujem da se konačno donese Budžet i da se izdvoje sredstva – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o saradnji SDA sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH, kazao je da je danas razgovarao sa predsjednikom te stranke Draganom Čovićem i da u BiH nikada ne treba praviti koaliciju dvojice protiv trećeg.

- Mislim da trebamo uvijek uključivati četvrti element koji je vrlo jak u BiH, a to su građanske stranke i da SDA u pojedinim segmentima ima saradnju s njima. Gdje god se brani Ustav BiH, mi sarađujemo sa bilo kojim, ali najradije bih da radimo sa svim, da sve četiri komponente guraju reforme, integracije - rekao je Izetbegović.

Na upit o današnjem sastanku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, ponovio je da je i on danas održao sastanak sa Čovićem koji je trajao duže od sat, te da je iskreno razgovarano o svemu.

- Razgovarali smo da se ova stvar sa MMF-om riješi, da prestanu kočiti i da gospodin Čavara konačno iz ladice izvadi imenovanja u Ustavnom sudu FBiH. Da ne rade dvojica protiv trećeg, nego da sve trojica razgovaraju. Danas imamo prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH koji nije usaglašen sa SDA. U isto vrijeme gospodin Čović prigovara što nema prave koalicije, prave saradnje između SDA i HDZ-a, a onda neke stvari radi sa SNSD-om. Dakle, ništa novo, ali nažalost ne uspijevamo da se izvučemo iz tog začaranog kruga – poručio je predsjednik SDA.

Istaknuo je da su se približili stavovi po pitanju održavanja Lokalnih izbora u Mostaru, te da postoji problem u jednom detalju, a to je pozicija dogradonačelnika.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.