Rečeno je to danas na konferenciji "Vizija 2043. - 100 godina moderne državnosti Bosne i Hercegovine" koju su Senat SDA BiH, Politička akademija SDA BiH i Asocijacija mladih SDA BiH organizirali u Sarajevu.

Ovu konferenciju uvodnim obraćanjem otvorio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

- Imamo državu, imamo odlučnost da je sačuvamo i hrabrost koju smo nebrojeno puta pokazali. Jednom rječju – imamo sebe. I upravo sebe trebamo cijeniti barem onoliko koliko nas cijene drugi. Recimo dva referentna Amerikanca, koji su obojica dobro znala šta govore.

Prvi je nedavno preminuli, nama nenaklonjeni Henry Kissinger, koji je u analizi stanja u BiH koju je načinio pred kraj rata konstatovao da su "Muslimani, uprkos embargu, formirali strahovit vojni stroj". I Kissinger je prepoznao "Čudo bosanskog otpora". Drugi je Richard Hollbroke i njegova poznata izjava "Da nije bilo Alije Izetbegovića, ne bi bilo ni Bosne i Herecegovine". Obojica su bila neprecizna, jer - nije Armija RBiH bila muslimanska, nije ni samo bošnjačka, ona je bila bosanskohercegovačka vojska. I nije Alija odbranio Bosnu i Hercegovinu, ali jeste predvodio one koji su "uprkos embargu na oružje formirali strahovit vojni stroj". Neprecizno, ali nije ni bitno. Jasno je na koga su mislili. Mislili su na naš narod i njegove vođe - poručio je, između ostalog, Izetbegović u svom uvodnom obraćanju.

Konferencija SDA

Predsjednik Senata SDA Nedžad Branković kazao je da niko nije izabrao zemlju u kojoj će se raditi, te da je Bosna i Hercegovina naša sudbina.

- Niko danas ne pravi nikakvu novu viziju Bosne i Hercegovine do 2043. godine, kada se puni 100 godina moderne Bosne i Hercegovine. Iza nas je 80 godina veoma dinamičnog, historijskog perioda i analizirajući taj period želimo ocijeniti šta trebamo raditi narednih 20 godina - kazao je Branković.

Njihova zadaća je, dodaje, da aktiviraju misleće potencijale u SDA, ali i u širem krugu ljudi koji im daju podršku, kako bi definisali zadatke u jednom dužem horizontu planiranja, narednih 20 godina, kako bi pripremili državu za ugodan život novim generacijama koje dolaze.

- U svakom slučaju, vizije terminiraju sile koje se opiru jasnim vizijama i mi želimo identificirati te sile koje osporavaju našu viziju, ali i naći odgovor na te izazove. Sile koje su protiv Bosne i Hercegovine će se umoriti, ali mi nećemo - poručio je Branković.

Tvrdi da je evropska Bosna i Hercegovina jedan od konačnih ciljeva, ali da do postizanja tog cilja treba razviti široku mrežu aktivnosti i pojedinačne strategije u nekoliko sektora djelovanja.

- Tako jednostavan cilj podrazumijeva dosta pojedinačnih programa, projekata, angažovanja velikih ljudskih resursa i drugih resursa da to izgradimo – kazao je.

Zbog toga, kako je naglasio Branković, danas će se razgovarati o tri teme, ustavno-pravnoj poziciji Bosne i Hercegovine i sigurnosnim kapacitetima, zatim o stanovništvu i populaciji, i na kraju o ekonomskom sistemu, energetskoj neovisnosti i infrastrukturnoj integriranosti u ukupan prostor.

- Sve ono što su programi ovih sektora djelovanja ustvari vode ka cilju evropske Bosne i Hercegovine – istakao je.

Govoreći o trenutnoj situaciji, Branković je kazao da treba alarmirati sve potencijale koji vole BiH i koji u njoj vežu sadašnjost i budućnost.

Direktor Političke akademije SDA Sedad Dedić kazao je da Stranka demokratske akcije, kao odgovorna politička organizacija, nastoji da nasuprot dnevno-političkih ciljeva, stavova i konfrontacija u javni prostor nametne razgovor o strateškim ciljevima i interesima za građane Bosne i Hercegovine te da na takav način stavi fokus javnosti na ono što će zaista donijeti naprednije stanje i bolju egzistenciju građana Bosne i Hercegovine.

- Pozicija Ustava BiH u ovom trenutku u značajnoj mjeri nije dovoljno iskorištena. Dejtonski ustav je proces i daje mogućnost da se taj pravni sistem unaprijedi- kazao je.

Dedić pojašnjava da postoji mnoštvo odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se moraju implementirati.

- Mi se suočavamo sa jednim izazovom da pravo, da bi bilo pravo u punom smislu te riječi, mora imati aktivne i snažne instrumente fizičke prisile. I na takav način sve aktere koji ne poštuju pravni sistem, koji ugrožavaju sigurnost svih građana, da zaustavi i eliminiše njihovo negativno djelovanje. Ne smije biti nezamjenjivih pravnih normi – kazao je.

Tvrdi da pravo mora da stoji kao pravna sigurnost i okvir i nikada ne smije da stoji ispred života.

Naglasio je da današnja konferencija nema namjeru da završi i okonča.

Zaključio je da je to samo početak višemjesečne aktivnosti koju će provoditi SDA u razvijanju jednog adekvatnog, konstruktivnog programa, koji će na određen način biti dodatni izazov i svim političkim rivalima da se takmiče u dobrim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu.