open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA na Kapiji
Izetbegović: Kriza će se završiti tako da bude više BiH, a manje prostora za one koji je negiraju
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, tokom posjete Tuzli, položio je cvijeće na Kapiji i odao počast žrtvama masakra koji se na tom mjestu dogodio 25. maja 1995. godine.
05.08.2021. u 19:21
get url
text
Bakir Izetbegović u Tuzli

- Ovo je mjesto pogibelji tuzlanske mladosti i čak se i to negira od strane koju oličava Milorad Dodik, a Vučićev režim ne isporučuje čovjeka odgovornog za pogibelj. S to dvoje je dovoljno rečeno. Još jednom zahvalnost gospodinu Inzku što je povukao taj potez, koji nije od pomoći nama koji predstavljamo stranu koja je žrtva, nego je pomoć i srpskom narodu s kojega treba skinuti hipoteku i ostaviti je na đukićima i ostalima koji su uradili to što su uradili - rekao je Izetbegović danas na Kapiji.

Odgovor Dodiku

Predsjednik SDA komentirao je i posljednje izjave Milorada Dodika na RTRS-u i Prvoj TV u Beogradu o Bošnjacima kao narodu.

- Jako ružne stvari je rekao Milorad Dodik o Bošnjacima i nije mu to prvi put. Dakle, da smo mi jedan podanički i izdajnički narod koji nema kapciteta. Pazite da smo mi takav narod onda bi Bosnom i Hercegovinom (BiH) vladao Slododan Milošević i Ratko Mladić, a ne vladaju. Oni su otišli tamo gdje im je mjesto, a mi smo tu. S druge strane, da smo narod koji se prevjerio, kako on kaže, zar bismo se tako grčevito borili za opstanak naše vjere, tu usred kršćanske Evrope danas su pune džamije mladih ljudi. Borimo se za jedan islam koji će da bude prihvatljiv svima, koji je izraz duha BiH i Bošnjaka - rekao je Izetbegović.

Izborili smo se, istakao je, da opstane naša vjera, naš identitet i da vratimo nacionalno ime i ime našem jeziku, da BiH bude neovisna.

- Ova kriza koju imamo završit će se tako da bude više BiH, a manje prostora za one koji je negiraju - rekao je Izetbegović.

Na pitanje o formatima budućih razgovora, kako sa domaćim tako i sa stranim političkim faktorima, Izetbegović je rekao da nema namjeru peregovarati u formatima bošnjačko-srpsko-hrvatskim.

- BiH ne treba reducirati na to i dodatno je segregirati. Mi imamo svoje institucije, prije svega parlament, a u BiH postoji osim ova tri naroda postoji i četvrti politički narod koji je jako izražen tu u Tuzli. To su ljudi koji ne žele da se na takav način u politici svrstavaju. Njih ima dva do tri puta više nego onih koji glasaju za HDZ - kaže Izetbegović.

Dodaje da se ne mogu ignorisati postojanje ljevičarskih i građanskih stranaka, bosanskih stranaka, koje su prije svega patriotske.

Izborni zakon

- I jeste cilj da se podijeli sve na troje, s tim da se 60 posto probosanskih ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH svede na neku bošnjačku kvotu od 33 posto. Mi na tu logiku dva naprema jedan pristati nećemo, niti na segragaciju BiH i svođenje na tri konstitutivna naroda - pojašnjava predsjednik SDA.

Mi se borimo za multietničku BiH, dodao je, onakvu kakvu ju je Bog stvorio, kako funkcionira hiljadu godina i kakve je može biti samo više.

- U vezi Izbornog zakona BiH gospodin Čović i ja smo potpisali u Mostaru da ćemo provesti sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, a ne samo presude za koje je zainteresiran HDZ. Ako bismo pristali na ono što HDZ traži onda bi zacementirali stanje u kojem HDZ dominira nad probosanskim blokom koji ima pet puta više ruku od HDZ-a - kaže Izetbegović.

Sadašnje stanje je takvo da domovi naroda, pojašnjava, imaju supremaciju nad predstavničkim domovima, bar kad je u pitanju Federacija BiH.

- Ukoliko je gospodin Čović zainteresiran da rješava člana Predsjedništva na način na koji je zainteresiran, onda će morati pristati na neke stvari za koje smo mi zainteresirani u Domu naroda Parlamenta FBiH, prije svega uklanjanja ove dominacije i blokade koju živimo već skoro treću godinu - kaže Izetbegović.

Predsjednik SDA rekao je i da se Milorad Dodik upustio u nešto što nema šanse da nadjača.

- Da li iko može zamisliti da će se zemlje koje garantiraju Dejtonski sporazum, prije svega Sjedinjene Američke Države (SAD), povući pred Dodikom i SNSD-om. Da će se NATO povući iz BiH, da će da njih nadjača. Da će se snage koje stoje na istini, što je poduprto ovom odluko Inzka, povući pred lažima i pred stranom koja glorifikuje ratne zločince. Da li je to uopšte zamislivo. Da nadjačaju s agendom koja kaže da su im ugrožena nacionalna prava s time što im se brani da glorifikuju ratne zločince - zaključio je Izetbegović.

Borba za BiH

Izetbegović je posjetio Tuzlu u sklopu obilježavanja 31. godišnjice postojanja SDA u ovom gradu, a boravak u Tuzlanskom kantonu iskoristio je i posjete općinskim odborima stranke u Banovićima i Živinicama.

- Već 31 godinu borimo se za cjelovitu, suverenu, neovisnu, naprednu, evropsku Bosnu i Hercegovinu. Dug put smo prešli, prije svega onaj najkrvaviji od 1992. do 1995. godine, nikada posustali nismo i uvijek je u tom vremenu bivalo sve više i više zemlje za koju se borimo. Ne možemo kazati da smo se izborili i da je ovo, recimo, zemlja za koju se moj otac opredijelio da bori, ali sigurno smo na tom putu. U ovom času igramo bijelim figurama. Bit će BiH, bit će to jedna uređana evropska zemlja, u kojoj neće biti mjesta za negatore genocida i one koji kite gradove muralima Ratka Mladića - rekao je Izetbegović.

Tokom posjete Tuzli Izetbegović je posjetio i mezar rahmetli Salke Bukvarevića. Također, planiran je i sastanak sa predstavnicima Kantonalnog odbora SDA Tuzla, a predsjednik SDA prisustvovat će i svečenoj akademiji Gradskog odbora SDA Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.