open-navfaktor-logo
search
Sastanak sa SDA HNK
Izetbegović: Krajnje je vrijeme da se postupi po onom što smo Čović, Dodik i ja potpisali 5. augusta
Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i onoga na čemu HDZ insistira, jedino u okviru implementacije presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura, po apelaciji Sejdić-Finci, Zornić, Pilav može biti rješavano i to pitanje, rekao je Izetbegović
07.11.2019. u 12:34
get url
text

Pitanja koja opterećuju funkcioniranje države te stranačka pitanja, bila su tema sastanka delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem upriličenim sa rukovodstvom Kantonalnog odbora SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Izetbegović je nakon sastanka kazao da se u razgovoru prošlo kroz stranačka pitanja i pitanja koja u ovome trenutku opterećuju funkcioniranje države, pravljenje koalicija, novih vlada i tako dalje.

-Kada je stranka u pitanju, insistirao sam i na čemu ću insistirati kada je čitava BiH u pitanju, jeste da se što više mladih ljudi uvede u strukturu kroz izbore koji su počeli, trebaju da dopune piramidu stranačku - rekao je Izetbegović.

Kazao je i kako je upoznao stranačke kolege iz Hercegovine i Mostara o bitnim pitanjima kada govorimo o neformiranju vlasti u BiH.

-Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, krajnje je vrijeme da se postupi po onome što smo Dodik, Čović i ja potpisali 5. augusta. Konkretno, kad je NATO u pitanju, da se imaju poštivati Ustav, ranije doneseni zakoni i strategije. Ne možemo dopustiti da entitet naredi državi vojnu neutralnost. RS ima svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH i ako smatraju da trebaju povući neke od ranijih odluka, mogu to uraditi na takav legalan način. Entitet neće moći da naređuje državi - poručio je Izetbegović.

Povodom sastanka sa HDZ-om kazao je da, kada je u pitanju rješenje za izbore u gradu Mostaru, kongresna je odluka da se ono mora tražiti kroz zakon koji bi bio donesen na nivou FBiH, koji će riješiti pitanje izbora Mostara, statuta itd.

-Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i onoga na čemu HDZ insistira, jedno u okviru implementacije presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura, po apelaciji Sejdić-Finci, Zornić, Pilav može biti rješavano i to pitanje - naglasio je Izetbegović.

Edin Mušič, predsjednik KO SDA HNK, održani sastanak ocijenio je jako kvalitetnim i optimističnim.

-Imamo kontinuitet u ovoj vrsti saradnje i podrške od Centrale SDA na čelu s našim liderom Bakirom Izetbegovićem, politička i sva druga pitanja, u narednom periodu zajednički ćemo realizirati na ovom području- poručio je Mušić.

Kada je u pitanju rješenje pitanja za grad Mostar, Mušić je novinarima kazao da su potpuno zainteresovani od prvog dana, da se izbori u Mostaru trebaju održati, te za model po kojim bi se održali.

- Želimo naći najbolje rješenje u kome trenutno ni dugoročno ne bi trebao niko dominirati. Apsolutno, idemo u jednom smjeru, koliko smo blizu a koliko daleko, vidjet ćemo. Naš prijedlog će biti da se ovo pitanje premosti donošenjem zakona o gradu Mostaru kojim bi se uredilo i statutarno pitanje i okvir za njegove izbore- istaknuo je.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić je ranije kazao da je nemoguće donijeti statut bez Gradskog vijeća, gdje bi se razmatrao statut, te da zbog toga HDZ na to ne može pristati.

-Bešlić je tačno to kazao, ali mi nudimo jedan izlaz iz toga u okviru zakona koji bi se donio na nivou FBiH, time bi se mogla urediti pitanja koja bi dala okvir za izbore ali i za statut grada Mostara- pojasnio je Mušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.