open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Izetbegović i Čović: Ima pomaka, godina ne smije proći bez dogovora o svim pitanjima
Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) sastale su se danas u Sarajevu, a razgovarano je o Izmjenama izbornog zakona BiH, evropskom putu i popunjavanju upražnjenih ministarskih mjesta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).
03.06.2021. u 17:21
get url
text

Ovo je posljednji sastanak u ovom formatu, delegacija SDA i HDZ-a, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović i dodao da će uslijediti sastanci s drugim političkim strankama i partnerima iz međunarodne zajednice.

- Na narednom sastanku trebali bi biti predstavnici parlamentarnih stranaka. U međuvremenu, gospodin Čović i ja trebali bi imati sastanak s prijateljima iz međunarodne zajednice i pokušati definirati minimum onoga o čemu se slažemo po presudama Međunarodnog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Još uvijek nemamo zajednički stav, ali su stavovi u izvijesnoj mjeri približeni - rekao je Izetbegović.

Dodao je da ima blagog optimizma i da postoji platforma za razgovore s drugim političkim strankama.

- Glavni problem je Izborni zakon BiH, a razgovarli smo o evropskom putu i Vladi Federacije BiH. Došli smo do trenutka kada trebamo pozvati svjedoke sporazuma potpisanog u Mostaru 17. juna prošle godine. U tim sporazumima smo definirali okvir za Mostar, koji je uglavnom proveden, i okvir za Izborni zakon. Tu su krucijalne dvije stvari izbor članova Predsjedništva BiH i domova naroda FBiH i BiH. Mi želimo da ispoštujemo sve presude o legitimnom predstavljanju - rekao je Čović.

Zajednička sjednica Parlamenta BiH je zakazana za 16. juni, dodao je Čović, a zajednička je procjena da godina u kojoj nema izbora ne smije proći da ne dođe do dogovora o svim pitanjima.

- HDZ je prihvatio da će biti neophodno uraditi izmjene Ustava BiH u manjem obimu, koje će omogućiti, na primjer, Sejdiću ili Finciju da budu u Predsjedništvu BiH. Treba uraditi izmjene Izbornog zakona BiH koje će povećati šanse hrvatskom izbornom korpusu da jedan od članova Predsjedništva ostane Hrvat, odnosno da bude izabran voljom hrvatskog naroda. Dolazi u obzir direktni ili indirektni model. O tome ćemo razgovarati s predstavnicima drugih parlamentarnih stranaka. Po pitanju Doma naroda FBiH mislim da je HDZ spreman da se ide isključivo ka štićenju vitalnog nacionalniog interesa - rekao je Izetbegović.

Čović je odgovarajući na pitanje novinara rekao da je HDZ svoje prijedloge danas predočio.

- Ono što mi predlažemo dali smo u pisanoj formi SDA i kolegama iz međunarodne zajednice u pogledu Doma naroda FBiH, Predsjedništva BiH i Doma naroda BiH. Nećemo raspravljati o pitanju jednakopravnosti konstitutivnih naroda i legitimnog predstavljanja - rekao je Čović.

Mi insistiramo da sjedimo dva-tri dana da se dogovorimo, ovaj šesti mjesec je vrijeme za taj dogovor, dodao je Čović.

Kada je u pitanju novi visoki predstavnik Christian Scmidt, predsjednik SDA je rekao da ne očekuje da će biti korište bonske ovlasti.

- Mislim da će Christian Schmidt izbjegavati Bonske ovlasti, osim ako ne bude pritjeran uza zid. Inzko je imao takav momenat, a to je dodjela odlikovanja u Republici Srpskoj presuđenim ratnim zločincima. Ni sada nije kasno da se tim mehanizmom posluži - rekao je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.